Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко и Янчо Спасови с "Настроение" в Културния център на Радио Пловдив

Изложба под мотото „Настроение” ще открият баща и син в Културния център на Радио Пловдив на 2 април /сряда/ от 18.00 часа. 

Скулпторът Живко Спасов ще представи свои пластики от камък, в които неизменен обект е жената, а интерпретациите са на жена-орхидея, цигуларка или гайдарка. Идеята за криза, също е изобразена чрез женски образ, който иска да полети, но крилата, подобно на разпятие, са приковани с гвоздеи. 

СнимкаВ композицията „Траектория”, провокирана от едноименната книга на Пако Рабан, двете лица на скулптурата са израз на търсенето на смисъла на битието чрез уроците, които научаваме през живота си и стремежа към отворения всемир. 

Авторът, който е член на Дружеството на пловдивските художници, и който 20 години се е занимавал с дървопластика, признава, че винаги е таял желанието да работи с камък. Той цитира Микеланджело, за когото „зад всеки камък се крие някаква скулптура”. И откакто преди около 4 години е направил първия си опит, камъкът се превръща в неговата голяма, невероятна страст и отдаване, което го оставя буден нощем, дори размества дни от седмицата, и измества други сюжети. 

В настоящата изложба, камъните за пластиките са от река Чая, която пресича Асеновград. Скулпторът сам търси и намира камъка за произведенията си, и винаги с желанието да създаде творба, която да стопли човешката душа, да донесе усещане за радост и щастие, което в живота е мимолетно и кратко. Той определя така и житейското и творческото си кредо: Вяра, Надежда и Любов. 

Заедно с Живко Спасов, в изложбата участва и неговият син Янчо Спасов, който е студент по моден дизайн. Освен творби от този жанр, младият художник ще покаже и свои икони. 

Интервю с Живко Спасов може да чуете тук: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!