Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното турне "БНР на 80" стартира от Благоевград

Снимка

Националното турне "БНР на 80" - част от мащабната юбилейна празнична програма, посветена на 80-годишнината на Българското национално радио, ще стартира на 21-и юни от Благоевград.

Публиката на Благоевград ще може да посети концерта на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Гост–солисти на откритата сцена на площад "Македония" ще бъдат Янка Рупкина, Володя Стоянов и Валерия Момчилова. Концертният спектакъл започва  в 12.00 ч., на 21-и юни. Под диригентската палка на Димитър Христов ще бъдат изпълнени емблематични пиеси от репертоара на оркестъра, а за любителите на танца ще има много хорá от регионите на страната. 

По време на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в Пазарджик, Оркестърът за народна музика (ОНМ) завоюва поредната си награда - приз, статуетка и грамота от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Изключителният сезон бе наситен с уникалните проекти "Класиците на българската сватбарска музика", "Ритъмът на Балканите", "Музика в портрети", в които взеха участие едни от най-емблематичните български и чуждестранни солисти в областта на фолклорния жанр и препълниха Студио 1 на БНР. Оркестърът за народна музика на БНР е основан през 1952-ра година, за да създава продукция за  програмите и фонда на Радиото, като по този начин съхранява традиционната българска народна музика и я обогатява чрез съвременна професионална интерпретация. За своето 62-годишно съществуване съставът осъществява над 15 000 аудиозаписа за музикалния фонд на БНР. През 2012-а г. Оркестърът за народна музика на БНР бе отличен с наградата "Кристална лира" на СБМТД в категория "Музикален фолклор" за цикъла концерти, посветени на 60-годишнината на състава. През същата година Министерството на културата връчи на оркестъра почетния знак "Златен век" за специален принос в областта на българската култура.

Първият етап от националното турне "БНР на 80" ще продължи в градовете Видин (26-и и 27-и юни) и Шумен (13-и и 14-и юли).