Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Летни мигове" на Галина Тодорова в Артцентъра на Радио Пловдив

Изложба „Летни мигове” на Галина Тодорова  се открива в Културния център на Радио Пловдив от 20 август. Картините в нея са „уловили” летни мигове от миналото, които помагат на художничката да мечтае за бъдещето.

Две от картините „Асана 1” и „ Асана 2” са рисувани и показвани в Америка, в Сейнт Луис - Мисури, където художничката живее 6 години. Картините, които са по-скоро абстрактно изображение на мъжко и женско тяло, които плуват в цветове и които могат да се нарекат и „Адам” и „Ева”, показват удоволствието от това, че си жив. Заедно с линогравюрата „Цветове”, те ще бъдат дарени на Спортния диспансер.

 В изложбата е включена картината „Момичетата в черно”, която е от ученическия период на художничката - започната през 1987 г. и провокирана от модата на черния цвят  в Художествената гимназия. Днес тя носи друго послание, съответно на многобройните проблеми у нас.

Краят на живота не като трагично събитие, а като завръщане при този, който ни е създал, завръщането на човешката душа, която е вечна, е друга от темите в експозицията.

Портретът на афроамериканец, озаглавен „Вътре в нас”, е вдъхновен от приятел от САЩ и кодира концепцията за младите хора на бъдещето, които ще сияят от светлина, ще сияят с ореоли, тогава, когато цветът на кожата няма да е сериозен проблем, както е сега навсякъде по света. Художничката отива в размислите си по тази тема и по-нататък: дори когато към нас е обърната тъмната страна на някой човек, редно е да помислим за неговата друга, светла страна, която е на светец. Всеки има моменти на падение и слабост, но и на възход и благодат. Защото ние сме подобие на образа Божий, а той е любов. Не страх, а любов, и осъзнаването на това е много трудно.

 Галина Тодорова има 15 самостоятелни изложби и над 80 участия в сборни изложби и международни арт-проекти. Освен у нас, нейни творби са представяни във Великобритания, САЩ, Сърбия, Македония, Швейцария и Германия. След завършването на Пловдивската художествена гимназия „Цанко Лавренов”, продължава в Художествената академия. През 2003 г. заминава със зелена карта за САЩ, където 6 години работи като пазител в Музея за изкуство на град Сейнт Луис - Мисури. Започва да води и уроци по рисуване за родители и деца, които посещават музея. Там открива и четири свои изложби.

Въпреки американското гражданство, което получава, избира връщането в родния си град Пловдив. И нова насока за изследване, познание и творчество в областта на иконописта. Тя ще изучава богословие в ПУ, а наскоро е завършила стенописите на двама светци св. Анастасий Атонски и св. Анастасий Александрийски в параклис в село Лилково. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!