Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър и Jazz Radio Night в Радио Пловдив в Десетото юбилейно издание на Нощта на музеите и галериите

Над 120 събития и специална програма в юбилейната Нощ на музеите и галериите ще събират интереса на пловдивчани и гостите на града на 12 и 13 септември.

В двата дни в Пловдив ще се проведе десетото юбилейно издание на Нощта. За десети път, събитието очаква в Пловдив повече от 60 000 души от цялата страна на специално подготвени за програмата на Нощта събития в музеи, галерии, театри, кина, клубове, барове и градски пространства, които за поредна година са подпомогнати от фонд „Специални проекти“ създаден от фондация „Отворени изкуства“ съвместно със съорганизаторите Община Пловдив и фондация „Америка за България“. 
В първия ден акцентът ще бъде върху традиционните участници - над 20 общински, държавни и частни музеи и галерии, които планират за събитието специални изложби, концерти и представяния. Във втория фестивален ден ще се включат над 30 участници в програмата "Култура и клуб" – театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници и други алтернативни пространства за изкуство. 

В програмата "Град и публични пространства" в двата дни на Нощта ще се проведат изложби, концерти, акции, спектакли и представяния. На различни локации организаторите са планирали и специална програма за деца, която през целия уикенд ще забавлява най-малките. Освен пловдивските културни организации, в програмата участват много от най-активните културни организации, събития и фестивали в страната, както и най-големите културни институти и центрове към посолствата на САЩ, Великобритания, Чехия, Австрия, Франция, Корея, Италия, Финландия и други. 

По повод юбилейното издание на Нощ Пловдив 2014, фондация Отворени Изкуства  покани кураторския екип на фондация „Изкуство – Дела и документи“, който готви специална програма от събития на чуждестранни и родни артисти, свързани с характерните културни локации, включени в „Алтернативна карта на Пловдив“ (съвместен проект на фондация "Отворени изкуства" и Архитектурно студио 8 ½ )

СнимкаЕто и събитията, които ще се случат в Радио Пловдив в "Нощта на музеите и галериите"

1.  Първо студио на Радио Пловдив, 1септември от 20.00 часа

Университески театър на НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ представя спектакъла „Бит” по текстове на Иван Хаджийски, режисьор Възкресия Вихрова

„Бит“ е проект с над двадесетгодишна история. В периода 1989 - 1991, след дълъг процес на проучване Възкресия Вихърова, архитект Зарко Узунов и още трима актьори създават представлението „Бит” по „Бит и душевност на българския народ“ и „Оптимистична теория за българския народ“ от известния български публицист и народопсихолог Иван Хаджийски. По-късно представлението се превръща в модул за изследване и тренинг като част от обучителната програма в департамент „Театър” на Нов български университет.

Екипът, който участва в представлението, се променя през годините, като всяка работна група допринася с личното си проучване за разработването на темите на спектакъла. Така се изграждат езикът и формата на крайния резултат.

В основата на „Бит“ е структурната трансформация на автентични български народни танци и ритуални поведенчески модели.

Представлението е обиколило много отнай-престижните фестивали и театрални форуми в Европа (Международен фестивал на театралните училища – Амстердам; Международен единбургски театрален Фриндж Фестивал; Международен театрален фестивал –Ерфурт; Международен студентски театрален фестивал – Потсдам; INFANT фестивал – Нови Сад; участие в Център за културни и театрални изследвания и за изучаване работата на Йежи Гротовски; 8-ми Международен фестивал на театралните училища – Бърно и други).

Последната версия на спектакъла отдекември 2011 г. е селектирана в паралелната програма на Международен театрален  фестивал “Варненско лято” 2012 г.

2.  Първо студио на Радио Пловдив, 13 септември от 20.00 часа

„Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство” -  иновативен спектакъл на Борис Роканов, постановка: Весела Василева

„Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденосттрите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство“ е втората пиеса на Борис Роканов.

Спектакълът е изграден с импровизация, музика на живо и пряк контакт с публиката.

3.  На открито пред Радио Пловдив, 13 септември от 22.00 часа

JAZZ RADIO NIGHT - концерт на Биг бенд „Пловдив”, посветен на 80 години БНР и 60 години Радио Пловдив

Концертът JAZZ RADIO NIGHT е в рамките на Десетото издание на „Нощ на музеите и галериите” в Пловдив

СнимкаБиг бенд „Пловдив” работи с различни солисти, като развива дейността си главно в Пловдив, но успешно гостува и в други градове на страната.

Участник е в престижни фестивали. Музикантите поднасят на почитателите си по оригинален и забавен начин актуални и вечни световни джаз стандарти и поп хитове.

Музикантите от Биг бенд „Пловдив” са свирили с известни български джаз певци като Камелия Тодорова, Васил Петров, Стефка Оникян, Йорданка Христова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!