Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Милчева пее на благотворителен концерт в Радио Шумен

Снимка: Радио Шумен

Благотворителен концерт "Български сърца" ще се проведе на 14-и септември от 18.00 часа в Арт салон Студио 3 на Радио Шумен. Той ще бъде със специалното участие на световноизвестната оперна певица Александрина Милчева, която прекарва детството си в Шумен. Освен нея в концерта ще участват и ученичките й Нелия Кравченко – бесарабска българка от Молдова, и Павлина Антонова.

Цел на кампанията ще бъде набиране на средства за организиране на посещение на деца от клуб "Български сърца", село Кулевча, Украйна, до родните места на техните предци – Шуменския регион, както и участието им в традиционния вече "Карнавал на плодородието", който ще се проведе в края на месеца.

Село Кулевча, Одеска област, Украйна, е създадено от преселници от Шуменско след Руско-турската война през 1829 г. Вече над 180 години жителите на селото съхраняват българския език, обичаи, фолклор и традиции. За това неизменно допринася клуб "Български сърца", който функционира към местното училище. При една от експедициите, проведени в селото от музейни специалисти, те посещават училището и забелязват надпис "Мечта ми е да ида в България". Така се заражда идеята да се осъществи това пътуване. До този момент една част от учениците вече са реализирали мечтата си, но има и такива, за които сумата, необходима за организирането й, е непосилна. Това са 15 българчета от обикновени семейства, които ние искаме да зарадваме, връщайки ги към техните корени и сбъдвайки това, за което мечтаят!

Сумата, събрана по време на концерта, ще бъде изразходвана за покриване на разходите по посрещането на децата в Шумен и организиране на престоя им тук. По време на тяхната визита в града ще бъде организирана и среща с всички, допринесли за осъществяването на тази съкровена детска мечта.


Покани за благотворителния концерт "Български сърца" се разпространяват в централната експозиция на Регионалния исторически музей. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!