Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългогодишният емигрант в Австралия Георги Костурков-Джорд с изложба "Завръщане" в Арт салона на Радио Благоевград

Дългогодишният емигрант в Австралия Георги Костурков-Джордж „се завръща" у дома след 45 годишно странстване с изложба акварел и скулптура в Арт салона на Радио Благоевград. Изложбата „Завръщане” се откри от заместник-кмета на община Симитли Евгения Георгиева в присъствието на много приятели на Джордж от родното му село Полето, художници, почитатели на изобразителното изкуство. 

Евгения Георгиева трогна публиката с разказа за трудното детство на Костурков и „бягството” му към „запада” през годините на комунистическия режим в България. Роден в село Полето, Георги остава сираче много малък, израства по пансионите в София, Банкя, Петрич, но въпреки трудностите не се отказва от своята мечта – рисуването. Пътят му преминава през Техникум за художествени занаяти,  където се среща с най-добрите за времето български скултори. Следва обучение в Националната художествена академия, където получава прекрасен шанс – договор с италианска компания да възпроизведе в макетна форма Сикстинската капела за филма „Галилео Галилей”, който по това време се снима в киноцентър „Бояна”. Този проект го среща с италиански творци и мечтата на младежа вече е ясна – емиграция в родината на великите художници и скулптури – Италия. Напуска България на 26 годишна възраст, съдбата обаче го изпраща в далечна Австралия. Там Костурков успява да се докаже със своя талант – прави множество изложби в Мелбърн, Сидней и други градове. Става автор на статуетки, връчвани в различни национални призове на Австралия. В дома му в Австралия са гостували знамените българи – Емил Табаков, Мануела Малеева, Таня Богомилова, артисти от ансамбъл „Пирин” и други. С вървежа на годините темата за носталгията, за „у дома” започва натрапчиво да го преследва. 

Днес, в изложба,  Георги Костурков-Джордж събира на едно място двата си свята – младия, буйния свят на момчето от България и зрелия, осмисления творчески свят от Австралия. Сирачето от симитлийското село Полето, признатият ваятел от Австралия подарява на своите приятели и сънародници една емоционална изложба, наречена „Завръщане”. В нея могат да се видят пейзажи от България, рисувани преди повече от 50 години, до тях – пейзажи от далечна Австралия. А скулптурите му вдъхновяват пространството с „Любов”, „Победа”, „Началото на живота”, „Воин от племето Инки”, „Испанска танцьорка” и други. И творбата, която е като пъпна връв с родината –  позлатената скулптура „Златната ножица на Димитър Бербатов”. С откриването на изложбата „Завръщане” на Георги Костурков-Джордж, Радио Благоевград откри културния си календар от събития през новия сезон. Изложбата „Завръщане” ще остане в Арт салона на Радио Благоевград до 30 септември 2014 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия