Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата радиопиеса "Крилата помощ" оживя в Първо студио на БНР

Снимка: Булфото

По повод 75-ата годишнина на радиотеатъра в България Българското национално радио представи в Първо студио възстановка на първата радиопиеса "Крилата помощ" по Ангел Каралийчев и Матвей Вълев. Сюжетът показва с репортажна автентичност драматичните събития в мина "Орлово гнездо", където избухва пожар, а спасителните операции се организират с помощта на екипи от летци и различни летища.

Една от идеите ни бе да съберем на сцената хора, които са работили за Радиотеатъра и имат принос за утвърждаване на марката през годините. Двадесет и две са действащите лица в пиесата. В букета от гласове включихме тези на композиторите и режисьорите, с които сме работили през годините, каза Даниела Манолова, отговорен редактор на Радиотеатъра. Оригиналният запис на премиерното излъчване през 1938 г. не се пази, защото тогава представленията на Радиотеатъра са се изпълнявали на живо и са се излъчвали в момента на тяхното изпълнение. Музикалните фонове са били пускани от грамофонни плочи. От Театър София и Бургаския театър ни осигуриха най-старите телефонни апарати, за да можем да бъдем максимално автентични в реставрацията на звуковата картина,  допълни Манолова.

Публиката в Първо студио на БНР възторжено аплодира сърцатата игра на актьорите: Николай Урумов,  Велислав Павлов, Борис Луканов, Иван Юруков, Леарт Докле, Христо Петков, Йосиф Шамли, Явор Гърдев, Георги Тенев, Николай Ламбрев, Георги Михалков, Михаил Шишков, Михаил Петров, Илиян Марков, Христо Терзиев, Васил Асенов, Веселин Мишев. В спектакъла се включиха и Стефан Димитров – директор на програма "Христо Ботев", Антони Дончев – диригент на Биг бенда на БНР, композиторът Михаил Шишков - син.  В ролята на детето се представи Марк Делчев, а водещ бе новинарят от програма "Хоризонт" Ангел Григоров.

Творческият екип на продукцията: Асен Аврамов, Калин Николов, Теодор Иванов, Живко Марев, Константин Райдовски, екип на Първо студио на БНР и Даниела Манолова.

"Крилата помощ" е носител на наградата на Първия конкурс за радиопиеси в България през 1938 г., организиран от сп. "Летец" – издание на Гражданската авиация. На 26-и декември 1938 г. Радио Варна излъчва радиопиесата за първи път. Фестивалът "Медиамикс" 2014 присъди на Радиотеатъра наградата за предаване, излъчвано най-дълго в ефир.

Представлението "Крилата помощ" е част от събитията, посветени на 80-годишнината на Българското национално радио. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!