Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази неделя цяла България ще бъде с книга в ръка

Кампанията „Чети с мен”, организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори, и преминаваща под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, ще обхване цялата страна, като освен централното събитие, което ще започне на 28 септември (неделя) от 10 часа в Борисовата градина (участъка между „Езерото с лилиите” и детската площадка с каменното слонче) в София, в още десетки градове в библиотеки и читалища, паркове и градини, ще се проведат паралелни масови четения.

„Чети с мен“ ще постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, а в нея ще се включат известни лица от различни сфери на обществения живот – писатели, актьори, музиканти, художници, журналисти, спортисти и други. Инициативата ще се опита да обедини всички около една кауза - тази на „четящите хора”. Те в България не само не са малко и не са статистическа грешка, но могат да бъдат и заедно, като прехвърлят границите отвъд културните, демографски, поколенчески, технологични или поведенчески различия.

Организаторите заявяват амбицията да се постигне рекорд по масово четене в България и по този начин ясно да се заяви, че у нас книжната култура не изчезва.

В Борисовата градина ще бъдат подготвени разнообразни кътове за тези, които търсят нещо повече от четене на поляна в компанията на приятелите си, а посланиците на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги. 

Българското национално радио е медиен партньор на кампанията. Програмният директор на  радиото Иво Тодоров ще участва във верижното четене, организирано от Министерството на културата.

Част от кампанията е инициативата „Чети с БНР. Журналисти от обществената медия ще четат откъси от произведения на свои любими автори в Борисовата градина: Ирина Недева, Диана Янкулова, Румен Стоичков и Ангел Григоров от програма "Хоризонт", Mария Христова, Александър Михайлов и Весел Цанков от програма "Христо Ботев" и Добрина Добрева от Радио София. БНР микрофонът ще бъде разположен в началото на алеите, които водят  към Езерото с лилиите.

Пропускът към „Чети с мен“ е един - любима книга и добро настроение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!