Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„5 минути с Петър Увалиев” в Арт салона на Радио Варна

Радио Варна беше домакин на премиерата на книгата „5 минути с Петър Увалиев". Радиобеседи Част I”. Специален гост на събитието, посветено на 100-годишнината от рождението на  един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век., беше проф. Соня Рув, съпруга на Петър Увалиев.

Книгата на издателство "Агата - А" е със съставител и автор на предговора д-р Огнян Ковачев и под общата редакция на д-р Огнян Ковачев и Христина Ковачева, а представянето във Варна е част от програмата на шестата Алея на книгата. Заглавието на тази книга е названието на рубриката, която Петър Увалиев води в българската секция на Радио Би Би Си. Двугомникът включва радиобеседи, писани и четени в периода 1988–1998 г., включително прочутите „5-минутки“. Освен откровенията, които съдържат, те имат и още едно характерно свойство – показват истински нежното отношение на автора към езика. Страстта му да придава на полуизченалите от българския език думи нов живот е видна на всяка страница. „Говоря пет езика – казва той, – но 24 май е бил и си остава най-необходимият ми български празник.“ Работи със световноизвестни колоси на културата като Чаплин, Фелини, Антониони, Мастрояни и остава до болка верен на българския език и на всичко българско.

Петър Увалиев (1915–1998), известен още като Pierre Rouve е дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и арт критик, радиодраматург и преводач, той има над 20 постановки в лондонски театри, участва в създаването на 24 филма, изпълнителен продуцент е на „Фотоувеличение“ (1966) на М. Антониони и е режисьор на „Непознат вкъщи“ (1968). В продължение на петдесет години ежеседмично чете свои беседи в българската секция на Радио Би Би Си – Лондон, където е нещатен сътрудник. И верен на името си Петър, с неуморно родолюбие гради културен мост между България и Европа. Благодарение на тях той се превръща в духовен и професионален пример за поколения българи.

В арт салона на Радио Варна до 10 август гостува и пътуващата изложба "Черно-бели следи от един многоцветен живот", също посветена на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев. Включва 35 фотоса и ​текстове на два езика към тях, които разкриват интересни и малко познати факти от живота и дейността на прочутия български дипломат, журналист, изкуствовед, кино и театрален продуцент, университетски професор, "българоман" и... гражданин на Европа и света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!