Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният концерт "Дивите корени" преплита фолклор и класика

Традиционната фолклорна музика и съвременната класическа лексика ще се преплетат в коледния концерт „Дивите корени“ на 20 декември от 19.00 часа в зала „България“. Празничният спектакъл е съвместен проект на Софийската филхармония и Българското национално радио.

Съвремие и традиции ще се срещнат в изпълненията на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов, Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров и хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Солисти на концерта ще са едни от най-изявените и обичани наши музиканти - Теодосий Спасов, Маргарита Калчева, Гергана Попова, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Костадин Генчев и Димитър Станков.

Специално за проекта диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов е подготвил музика и аранжименти:

Всички пиеси, които ще изпълним, са едни от най-ярките произведения от репертоара на Оркестъра за народна музика на БНР. Те ще прозвучат в нови по-мащабни аранжименти от Димитър Станков и Костадин Генчев, специално написани за „Дивите корени“.

Две премиери ще бъдат представени на концерта - песента „Жълто-зелено“, написана за първия контрабас на симфониците на БНР Маргарита Калчева от Димитър Христов, и „Песен за самодивата“ от Костадин Генчев. Фолклорната музика е поднесена със съвременен език и стил, за което допринасят музикантите от Софийската филхармония, НФХ „Светослав Обретенов“ и Хор „Космическите гласове“.

„Космически гласове“ ще покаже силата на българския женски глас с няколко акапелни пиеси и изпълнения на музика и аранжименти на Марин Големинов и Димитър Станков, Теодосий Спасов, Георги Андреев, Стефан Мутафчиев, Коста Колев, Костадин Генчев.

Виртуозът на кавала Теодосий Спасов ще изпълни две авторски творби „Цигански танци“ и „О‘майно хоро“.

За пиесата „Цигански танц” се вдъхнових от диригента Кристиян Ярви и е написана за проекта „Балканска треска“, разказва Теодосий Спасов.

Съвместното изпълнение на тази творба с Лондонската филхармония пожъна голям успех. С голям интерес се прие и в Монте Карло, Лайпциг, Виена и Магдебург. Неин запис от „Скопие джаз фестивала" беше излъчен по телевизионния канал за класическа музика „Mezzo”.

„О‘майно хоро“ e творба от последния албум на кавалджията „Белези“. Пиесата е вдъхновена от музикантите на Оркестъра за народна музика на БНР и всяка партия е писана за конкретен изпълнител.

Солистът на ансамбъл „Тракия“ Гергана Попова ще зарадва публиката с нейни изпълнения в нови аранжименти на любими творби от репертоара на Оркестъра за народна музика.

Билети на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и в мрежата на Eventim.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!