Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР раздаде годишните награди за радиожурналистика и радиопредаване

5
Снимка: Владимир Тренчев

БНР раздаде годишните награди за радиожурналистика и радиопредаване в деня, в който отбелязва 82-рия си рожден ден. Празникът беше честван и с концерт на Биг бенда и солисти Хилда Казасян и Теодосий Спасов.

С награда за радиопредаване (радио, мултимедиен или музикален проект на БНР) – колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година бе отличен екипът на Радио Шумен за отразяване на трагичните събития в с. Хитрино.

С поредица от репортажи, интервюта, анкети, коментари, новинарски емисии екипът проследи хода на събитията от първите минути на инцидента. Радио Шумен беше първата медия, която съобщи за взривилите се цистерни на гара Хитрино. Журналистите от радиото бяха на мястото на събитието от първия час, споделяйки опасността в целия ход на обезопасителните операции, предавайки ясна и коректна информация, отразявайки различните гледни точки и аспекти на събитието.

Програмният директор на Българското национално радио Мартин Минков обяви носителя на колективната награда за професионализъм през изминалата година, като припомни, че:

На 10 декември 2016 г. най-търсена и най-важна беше достоверната, бърза и меродавна информация за трагедията в Хитрино. Екипът на Радио Шумен първи съобщи за взрива. Колегите бяха на място само час след катастрофата и останаха там до края на кризата. Тяхната работа беше пример за отразяване и спазване на стандартите на обществената медия.

Катерина Петрова от екипа на Радио Шумен получи отличието и подчерта, че в тази ситуация най-важното е било бързината, точността и премерените думи: 

Това беше работа, която премина през сърцето, работа, която ни промени. Най-топлото ни "благодаря" е за хората от Хитрино, които ни допуснаха до себе си, в семействата си и в домовете си.

Председателят на Общественият съвет на БНР Райна Константинова връчи тазгодишната награда за радиожурналистика и запита риторично на какво се дължи известността и успеха на един радиожурналист:

На оригиналността, искреността, смелостта? На широката обща култура, толерантността, умението да изслушваш събеседника и уважението към другата гледна точка? Хубавото е, че радиото ни учи да слушаме и да се изслушваме. Затова наградата за 2016 г. отива при радиожурналист с призвание и мисия – Росинка Проданова.

Индивидуалната награда е за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия. Росинка Проданова е магистър по икономика, доктор по социология, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", водещ, репортер и продуцент, Росинка Проданова работи от три десетилетия в Радио Благоевград. Изследванията на социологическа агенция NIELSEN показват, че рейтингът на програмата на Радио Благоевград е най-висок в следобедните предавания "Днес" и "Днес+". Това доказва с конкретни данни качеството на нейната работа, както и тази на ръководения от нея екип. Росинка Проданова е носител на наградата на СБЖ "Златно перо" и наградата за гражданско участие на Форум Гражданско участие.

Водещата журналистка на Радио Благоевград прие като чест, отговорност и радост тази награда и пожела на всички колеги и слушатели новата 2017 г. да остави много красиви спомени. 

Голямата награда "Сирак Скитник" за 2016 година беше определена от генералния директор на БНР Александър Велев като чест и за носителите ѝ, и за Националното радио. Той връчи отличието на музикалния журналист и водещ Тома Спространов за изключителен принос в развитието на БНР.

Снимки
: Владимир Тренчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия