Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как пеят котките, какъв е гласът на Царицата на нощта и какво значи „ария“?

Първият концерт на Смесения хор на БНР,  специално предназначен за деца, се проведе пред ентусиазирана публика на възраст от 1 до 12 години.  Професионалните  певци  бяха подготвили  откъси от  блестящи образци на вокалното изкуство, които децата бурно аплодираха . И най-хубавото – разпознаваха  от кого е музиката, кои са героите от „Вълшебната флейта“, кои са  изпълняваните песни.

 В програмата „Съчетанието на човешките гласове” децата слушаха  „Наздравица“ от операта „Травиата“ на  Дж. Верди, част  от „Кармина Бурана“ на К. Орф, откъс от мюзикъла „Котките“ и произведения на В.А. Моцарт. Самите те се включиха с ентусиазъм в импровизиран хор, който изпълни канон под ръководството на диригента  Любомира Александрова. И разбира се, снимаха клипчета  от класическия концерт  с телефони.

Образователната програма  на Музикална къща на БНР става все по-популярна. Тя привлича все повече деца в предучилищна и ранна училищна възраст, които с огромен интерес и внимание научават за историята на музикалните произведения и инструменти. Следващият образователен концерт на Музикална къща на БНР ще бъде на 9 март с участието на очарователната млада цигуларка Лия Петрова и Симфоничния оркестър на БНР.

Записването е на тел. 02 9336 258; 089790297 и по email:markova@bnr.bg






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия