Принцесата и цигулката

Истории за пътешествията на едно малко момиче и една цигулка – на 9 март в образователния концерт на БНР

Лия Петрова носи не само името, но красотата и очарованието на  истинска принцеса.Това може да потвърдят всички, които са били на концерти с нейни изпълнения, независимо дали в София, Токио, Виена или Париж. Както в  живота на всяка принцеса, в нейния също има множество вълшебни моменти – когато руският маестро Владимир Спиваков ѝ подарява прекрасна цигулка, а след това  получава италианска цигулка  Matteo Goffriller от 1690 г., когато печели конкурса с изпълнение на невероятно трудния концерт на Карл Нилсен. И разбира се, всеки път когато излиза на сцената на блестящите зали по света, където свирят най-големите  музиканти.

За  вълшебни пътешествия с цигулката Лия Петрова ще разкаже на децата, които се включат в Образователна програма на Музикална къща на БНР на 9 март. Започнала да свири на 4 години, носител на Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО, самата тя още не много далече от детската възраст и срещата и с малките слушатели ще бъде една истинска среща между приятели.

Образователният концерт за деца  в Първо студио на БНР е в навечерието на концерта в зала „България“ на Симфоничния оркестър на БНР със солист Лия Петрова и програма: Мирослав Данев - Пасакалия и Токата, Симфония № 7 от Сергей Прокофиев и Концерт за цигулка и оркестър от Карл Нилсен.

Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно. Записването за 9 март е на тел. 02 9336 258; 089790297 .