Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади виртуози с Великденски концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

Вълнуващ концерт изнесоха в Голямото концертно студио на Радио Благоевград младите музиканти Изидро Сантос от Испания - кларинет и Евгения Горанова - пиано. 

Започнали своята съвместна творческа дейност като дуо "ЕГИС" през 2016г. в Брюксел, желанието на двамата музиканти е чрез концертната си дейност да разпространяват и популяризират творчеството на български и испански композитори. 

В камерния Великденски концерт в Радио Благоевград "ЕГИС" бяха включили от българска страна Панчо Владигеров и Филип Павлов, а от испанска - младия композитор, вдъхновен от джаз фламенкото Педро Итуралде. В програмата на концерта публиката имаше възможност да се наслади на виртуозните изпълнения на пиеси и от полски и унгарски композитори. 

Снимка

Евгения Горанова е родена през 1988 г. в Лом. Завършила е НУИ "П.Пипков" - Плевен и бакалавърска степен в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. Дипломирала се е с пълно отличие и награда в Консерватория "Дж.Тартини" - Триест, Италия. През 2015/2016г. е била стажант в Кралската консерватория в Брюксел. Носителка е на множество награди, сред които I награда от национален конкурс "Млад учител по музика" - Пловдив през 2011 г. В момента живее и работи в Брюксел.

Изидро Сантос е роден през 1987г. в Гранада, Испания. От 9-годишен свири на кларинет. Завършил е Музикално училище в Леганес. Има дипломи от три университета в Испания - Автономния университет на Мадрид, Консерватория "Тереза Берганца" и Кралската Консерватория в Мадрид. Магистърска степен и следдипломна клафикация с пълно отличие е получил в Кралската Консерватория в Брюксел. В момента се изявява с различни камерни формации. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!