Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха победителите в конкурса за есе, посветено на Васил Левски, организиран от Радио Благоевград

На тържествена церемония в концертното студио на Радио Благоевград, бяха връчени наградите на победителите с най-добри есета на тема „Времето е в нас и ние сме във времето“. Конкурсът бе посветен на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

Организатори на ученическия конкурс са Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки. Той бе сред официалните гости на събитието.

Емоционално, патриотично и родолюбиво са думите, които описват най-добре церемонията по награждаване на талантливите ученици.

Снимка

Ангел Джамбазки поздрави Радио Благоевград и директора на медията Елисавета Каменичка за чудесната патриотична инициатива.

„Във днешно време – време на войнстваща бездуховност, всяко едно такова начинание е добре дошло и много важно. България има шанс да се измъкне от черната дупка, в която влизаме като общество и това е образованието. Критично важно е българските ученици да бъдат мотивирани да се интересуват от историята, да се научат да мислят есеистично.“

Той определи като голяма чест, поканата да бъде патрон на конкурса за ученическо есе.

В конкурса се включиха общо 62 ученика от областите Благоевград и Кюстендил, а петима  получиха голямата награда - пътуване до Европарламента в Брюксел по покана на Ангел Джамбазки.

„Не гледам на това посещение като на екскурзия, това е емоционална награда за децата и усилията, които са положили. Така ще се научат, че образованието се цени. Това е стимул.“

Снимка

Иван Кънчев от Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград и Бианка Радева от Профилирана гимназия „Пейо Яворов“ Петрич са най-добре представилите се ученици с максимален брой точки – 112.

На второ място се класираха Михаил Велев от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и Христина Христова от ЕГ. Третото място бе присъдено на Васка Джурова от ПМГ „Яне Сандански“ - Гоце Делчев.

Класираните на следващите места: Мария Атанасова, Николай Манолев, Саня Севдева, Моника Митова и Стоил Неделчев получиха грамоти от директорите на Радио Благоевград и НХГ – Елисавета Каменичка и Марин Митов.

Журито бе в състав: Любима Димитрова – старши експерт по български език и летература в РУО – Благоевград; Зорина Николова – Европейски информационен център на евродепутата Ангел Джамбазки в Благоевград; Илонка Белева – преподавател по български език и литература.

Критериите за оценяване на есетата бяха – добра аргументация на твърденията; оригинално и творческо представяне; способност за оценка и лична позиция; стил и езикова култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!