Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград и служители на „Пътна полиция“ направиха съвместна акция по повод Европейския ден без жертви на пътя

Специализираната акция бе под мотото „Пътувай безопасно с Радио Благоевград! Нула жертви на пътя!“ и се проведе на един от най-натоварените булеварди в Благоевград – „Св. Св Кирил и Методий“.

Повод за поредната съвместна акция на медията ни и служителите на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Благоевград, бе Европейския ден без жертви на пътя, който се отбелязва на 21 септември и се провежда като полицейска операция EDWARD.

Равносметката от акцията, в която се включи и Радиото на Югозапада - за около час бяха спрени шестима водачи на автомобили, а при половината от тях бе констатирано нарушение – преминаване на червено.

Това е едно от най-честите и оспорвани от водачите нарушение в градска среда и е изключително опасно. Това каза полицай Ивановски, служител в „Пътна полиция“ и ръководител на акцията.

Последиците от преминаване на червено могат да бъдат изключително сериозни. Всеки водач забързан в ежедневието си, се стреми да излезе максимално бързо от кръстовищата и форсира двигателя на автомобила си. Това много често довежда до сериозни пътни произшествия.“

Съветът на полицаите е, когато шофьорът вижда, че на светофара остават около 3 секунди зелена светлина, да не прави завой, за да се изнесе бързо, а да изчака.

По време на едночасовата съвместна акция, бе отчетена и една добра тенденция.

Радващото е, че над 90 % от водачите на превозни средства, които видяхме да преминават по булеварда, бяха с поставен предпазен колан. Това е изключително важно и ми прави впечатление, че все повече шофьори са си създали навика да слагат колан.“, допълни полицай Ивановски.

По традиция изрядните водачи получиха подаръци от Радио Благоевград – шапка и тениска, брандирани с логото на медията и диск „Стари песни с дъх на младо вино“. Най-важното според шофьорите е търпението зад волана и толерантността на пътя.

Всички искаме да стигнем крайната си цел, нека не караме бързо, а разумно.“

Апелът към всички участници в движението е да спазват правилата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия