Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Разкажи ми приказка" в Арт салона на Радио Благоевград

Изложбата "Разкажи ми приказка" представя 29 картини с приказните персонажи на Веси Пенкова. Авторката избра Арт салона на Радио Благоевград, за да представи изкуството си пред публика за първи път в самостоятелна изложба. 

"Дъжд за обичане", "Времето вътре в мен", "Зад сините очи", "Вратите на любовта" са част от приказките, които Веси Пенкова разказва чрез техниката акварел и туш. За всяка от картините има и импресия или стих, написани от самата художничка. Чрез любимите си ключове - тези на изобразителното изкуство и литературата, Веси Пенкова отключва за публиката своя свят - свят крехък като паяжина, деликатен като дантела, доста  дъждовен и меланхоличен, и много красив. Истински талант е да откриваш символите и знаците в облаците, в копчетата и ключовете, в котките и във врабчетата, във вратите и прозорците, които разказват истории за живота пред и зад тях. Веси носи този талант и чрез картините си го споделя със своите приятели и почитатели, показва ни колко красив е дъждът, колко градивна е тъгата, колко много истории има в едни и същи очи на едно и също момиче. 

Чисто биографично за Веси Пенкова: родена и живееща в Благоевград, семейна, с две деца. Има издадена книга с поезия, проза и илюстрация "Щрихи" - през 2001 година. Илюстратор е на романа за деца "Джоди" от Тереза Тончева и поетичната "Дни за обичане" от Симеон Аспарухов. Занимава се и с приложно изкуство, преди години беше "облякла" дърветата до НХГ. „Разкажи ми приказка“ е първата й самостоятелна изложба. Всички я питат, защо чак сега, а Веси отговаря мъдро, че както истинският градинар знае, че и с три ведра вода да полееш дървото, то ще дари плод когато му дойде времето. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия