Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантите от съставите на БНР искат от държавата целево увеличение на бюджета

Снимка: Ани Петрова

Музикантите от съставите на БНР изпратиха писмо до водещи държавни институции с настояване да бъде увеличен целево бюджетът на БНР за музикалните състави. В него се посочва, че музикантите получават едни от най-ниските възнаграждения в държавата, изостанали при последната актуализация на заплатите в културните институти.

"Вече е факт напускането на ценни професионалисти от съставите на БНР, което може скоро да се отрази критично на качеството на музикалната продукция“, се казва в писмото на оркестрантите и хористите от Симфоничния оркестър, Биг бенда, Оркестъра за народна музика и Смесения хор на Българското национално радио. То е изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и министъра на финансите Владислав Горанов.

Музикантите припомнят, че Българското национално радио е най-големият продуцент на българска музика, а Оркестърът за народна музика и Биг бендът на БНР са формации без аналог. Те настояват да бъде увеличена средната работна заплата в музикалните състави на БНР с поне 50% от второто тримесечие на тази година, за да достигне тя равнището на средната работна заплата в София. Творците настояват за незабавни действия за връщане достойнството на труда на българския музикант и предупреждават, че ще изразят своята позиция със серия протестни концерти в София под наслов "Културата – главен приоритет на държавата!".

Писмото е подписано от 162 оркестранти и хористи от Българското национално радио.

Исканията на музикантите са подкрепени от Конфедерацията на труда „Подкрепа“, Съюза на българските композитори, Българската музикална асоциация и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!