Световна премиера на звуковите монаси „Схимник“ в БНР

Авангардното дуо „Schimnik“ („Схимник“) ще направи своята световна премиера на 8 март, четвъртък, от 21.30 ч. в обновеното Второ студио на БНР. Концертът е част от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година чества своята десета годишнина.

„Схимник“ (най-висшата степен на православен монах) са двама музиканти, нарекли се „звукови монаси“, които вярват, че клубовете и концертните пространства могат да са място за звуково пречистване, а не само място за забавления.

Двамата звукови монаси са Васил Хаджигрудев (бас и синтове) и Лав Ковач (барабани и синтове). Васил е познат от участието си в испанското free-eclectic-noise трио Jun Trun Gor, а Лав е един от най-креативните и търсени сръбски барабанисти, познат на българската публика от участието му в New Ritual Quartet на легендарния му баща - саксофониста - философ Борис Ковач, както и в проектите Howling Owl и Kuhn Fu.

Васил Хаджигруев и Лав Ковач са учили заедно в консерватория в Грьонинген. Свирят заедно в акустичната джаз формация Hakos Trios (заедно с испанския саксофонист Енрике Оливер и сънародника му - тромпетиста Хулиан Санчес), с която направиха турне у нас миналата година.

Концертът на 8 март в БНР е концертна премиера на дуото, в което за пръв път свирят само Васил Хаджигенов и Лав Ковач. Вратите на Второ студио отварят в 21:00, а началото на концерта е в 21:30 часа. Билети - на касите на EasyPay и онлайн в системата на EpayGo на цена от 8 лева, както и преди концерта на входа на залата на цена от 10 лева.


Галерия