Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 разказа за любов и смърт представиха в Радио Варна

Сборникът „12 разказа за любов и смърт от знаменити руски писатели" бе представен в Арт салона на Радио Варна. Преводът и подборът е на Росица Бърдарска. След хиляди преведени страници, възложени й от различни издателства, новата й книга е единствена и специална за преводачката, защото е изцяло нейна – от идеята, през подбора на авторите и творбите до превода. 

Името на Росица Бърдарска като преводач стои в издателското каре на повече от 20 книги художествена и документална проза от руски език, както и под многобройни публикации в периодични издания.

“Тази книга не е антология – казва тя. - Тук са събрани истории, разказани от майстори на художественото слово – и във всяка история витае могъщата сила на Любовта... И на Смъртта. Тази книга е моят поклон пред класическата руска литература, облъчила душата ми още в ранна младост. Тази книга е моят поклон и пред Преводаческото Изкуство, на което служих с ентусиазъм и всеотдайност...”

В сборника ще открием световно известни имена като Ф. М. Достоевски, А. П. Чехов, А. Куприн, М. Горки, писатели от Сребърния век на руската литература, по-малко известни на съвременния български читател като Л. Андреев, Ф. Сологуб, В. Брюсов, З. Гипиус, както и по-нови автори от първата половина на 20-ти век - Е. Замятин, А. Грин, М. Зошченко, Ю. Олеша.

Събитието е част от програмата на Пролетен салон на изкуствата - Варна 2018.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!