Мария Цветкова е „Музикант на годината 2017“ в анкетата на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“

9
Мария Цветкова получи наградата си Момчил Георгиев от УС на БНР
Снимка: Ани Петрова

Оперната певица Мария Цветкова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Резултатите от 27-ото издание на националното допитване станаха ясни на галаконцерт, проведен в Деня на радиото 7 май в препълненото Първо студио на БНР.

За първи път в историята на анкетата наградата в категория „Дебют“ спечели диригент – младата Инна Диловска, която получи специалната награда на Българската банка за развитие. За „Ансамбъл на годината“ слушателите избраха дуото Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет. „Музикален проект на годината“ стана албумът с музика на Димитър Ненов, записан от пианиста Иво Върбанов с Кралския шотландски национален оркестър под диригентството на Емил Табаков и издаден във Великобритания. Цигуларката Зефира Вълова спечели приза за активна творческа дейност. Композиторът Георги Арнаудов събра гласовете на любителите на класическата музика в категория „Юбилей“. Слушателите отличиха посмъртно композитора и тонрежисьор в БНР Мирослав Данев за цялостното му творчество.

За втори път в историята на анкетата беше връчена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант. Получи я 16-годишният пианист Николай Димитров от Русе.

Домакин на събитието беше Симфоничният оркестър на Българското национално радио с главен диригент Марк Кадин, а в галаконцерта участваха носителите на наградите, Теодосий Спасов – два пъти носител на приза „Музикант на годината“, и Явор Желев – първи флейтист на Радиооркестъра.


Галерия