Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Венеция Караманова отказа да сключи нов договор с БНР

Детският радиохор е част от Българското национално радио и се администрира и финансира от него.
Снимка: Тихомира Методиева

След като отхвърли предложението да бъде почетен диригент на Детския хор на БНР, днес Венеция Караманова отказа да подпише и нов граждански договор с БНР.

Договорът, който бе предложен на г-жа Караманова, включваше подготовка на няколко концерта през новия сезон, творчески лагер в с. Кранево, турне в Унгария, включително да дирижира концерта за 60-ата годишнина на хора през сезон 2019/2020.  За г-жа Караманова предложението се оказа неприемливо.

Въпреки твърдението, че за нея хорът е над всичко, г-жа Караманова изрази недоволството си, че в договора не се предлага конкретна позиция. Тя е неудовлетворена от предложеното ѝ заплащане и за нея е неприемливо да се отчита пред директора на „Музикална къща“ на БНР.

Детският радиохор е част от Българското национално радио и се администрира и финансира от него. Радиото носи отговорността както за творческата подготовка и художествените качества на състава, така и за здравето и безопасността на децата по време на техните репетиции, публични изяви и творческата ваканция в с. Кранево.

Като обществена медия Българското национално радио безусловно подкрепя българската култура и изкуство. БНР организира концертите на Детския радиохор, подпомага музикалното развитие на децата и популяризира българското изкуство. Недопустимо е бъдещето на Детския радиохор, да става заложник на интересите на един човек.

След проведен конкурс в началото на 2018 г. за диригент на хора бе назначена г-жа Теодора Димитрова. Нейните професионални качества и редица международни награди дават на ръководството на БНР увереността, че тя ще допринесе за бъдещето на състава. Тя е работила под ръководството на основателя на хора академик Христо Недялков и има богат опит като музикант и диригент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!