„Диалог, толерантност и мир“ в Световния ден на радиото 13 февруари

„Диалог, толерантност и мир“. Под този надслов ще бъде честван Световният ден на радиото - 13 февруари, 2019 г.

Публикуваме приветствието на Бан Ки Мун – заместник-председател на „Старейшините“:

„Бях Генерален секретар на ООН по време на отбелязването на първия Световен ден на радиото през 2013 – и съм горд да видя как инициативата се е развила оттогава. Радиото може да достигне дори и до най-недостъпните територии и е мощен инструмент за насърчаване на диалога, повишаване на толерантността и стремежа към мир. Радиото има способността да започва разговор между разделени общности и хора от различни области на живота. То е платформа, която има силата да издигне гласовете на маргинализираните и онеправданите. Сега аз съм заместник- председател на „Старейшините“ – организация, основана от Нелсън Мандела. Като Старейшини, ние вярваме в мирното разрешаване на конфликтите чрез диалог. Пожелавам на всички този Световен ден на радиото да напомни, че мирът е възможен и ние трябва да работим заедно, за да стане той реалност“.

Посланието на Далай Лама е:

„Щастлив съм, че в Световния ден на радиото мога да се обърна  към слушателите с послание за мир чрез диалог в това обръщение от Сиатъл, щата Вашингтон в САЩ. Нашият свят е толкова взаимосвързан, че диалогът и разбирателството са решаващи за осигуряването на мира. А в това отношение радиото играе специална роля. То позволява на хора от всички култури, страни, възрасти и вярвания да се свържат и научат един за друг, където и да са, създавайки много осезателно чувство за единство на човечеството“.

Организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия предоставят за излъчване няколко материала по темата, които са с уредени авторски права само за деня на празника. По-голямата част от материалите са музикални.

Музикалните материали са предложени от неправителствената организация One Day One Choir, чиято цел е да подкрепя мира, да вдъхновява и свързва хората чрез силата на музиката и пеенето, включително в затвори, лагери и зони на конфликт. Организацията е създадена през 2014 г. Тогава към нея се присъединяват любителски певчески състави от повече от 50 страни, в които има конфликти или несигурност. One Day One Choir насърчава събирането на хора от всякакви раси и религии в певчески групи, които създавайки музика заедно се обединяват и сплотяват помежду си.