Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с пролетен концерт на 19 април

Произведения на Пипков, Рахманинов и Чайковски ще звучат в зала „България“

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще изнесат пролетен концерт на 19 април, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. Под палката на главния диригент маестро Марк Кадин Радиосимфониците ще изпълнят симфоничната сюита „Пролет над Тракия“ на Любомир Пипков и вълнуващата Четвърта симфония на Чайковски.

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще изпълнят и кантатата „Пролет“ на Сергей Рахманинов със солист баритона Атанас Младенов. През пролетта на 1902 г. Рахманинов се обръща към нов за него жанр и създава кантата по стихове на Некрасов. За създаването на това ярко, весело, пропито с любов произведение, вероятно допринасят чувствата на самия композитор, който по същото време се венчава с любимата си Наталия Сатина. Публиката приема радушно кантатата, на премиерата в Москва пее великият Шаляпин, а Почетният съвет за поощряване на руски композитори удостоява Рахманинов с Глинкинска премия.

Атанас Младенов завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Специализира в Българския културен институт „Борис Христов” в Рим. Учи при Евгения Дундекова в Държавната консерватория „Джоакино Росини” в Пезаро, Италия. Участва в летни Академии и Майсторски класове по оперно пеене в България, Италия и Испания. От 2012 г. е солист в Софийската опера и балет, където изпълнява ролите на Белкоре в „Любовен еликсир” на Доницети, Пинг в „Турандот” на Пучини, Борислав в едноименната опера на Маестро Георги Атанасов, Онегин в „Евгений Онегин” на Чайковски и др.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!