Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР започва кампания срещу разпространението и употребата на дрога

Дискусия в ефир дава началото на „Избери живота“ в Деня на Европа, Графа подарява песен на инициативата


Българското национално радио стартира национална кампания под надслов „Избери живота“. Началото ще бъде дадено с дискусия в ефира на програма „Хоризонт“ в Деня на Европа, 9 май от 10.00 до 12.00 часа.

Целта е с помощта на институции, неправителствени организации и всички засегнати страни да се проведе обществена дискусия за вредата от употребата на наркотични вещества. Да се проследи пътят на дрогата и да бъдат показани опасностите, които крие употребата ѝ. БНР ще популяризира положителните примери на хора, които са се освободили от тази зависимост.

Партньори в кампанията на БНР срещу зависимостта от дрогата сред рисковите групи младежи са Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, неправителствени организации.

„Бъдещето на една нация зависи от младите хора, от тяхното здраве, образование, качество на живот и условия за реализация. Дълг на управлението на държавата е да създава благоприятни условия за тяхното развитие, а наш дълг, като обществена медия, е да бъдем коректив на всички негативни тенденции. Разпространението и употребата на дрога са опасен фактор, който се разраства лавинообразно последните години и застрашава бъдещето на децата ни“, формулира  каузата генералният директор на БНР Александър Велев.

На 9 май от Второ студио на общественото радио програма „Хоризонт“ ще излъчи двучасова откриваща дискусия. Тя ще бъде достъпна и чрез видео стрийминг осъществен от радио Бинар на сайта bnr.bg и Фейсбук страниците на БНР.

В дискусията ще участват Красимир Вълчев - министър на образованието, Кирил Ананиев – министър на здравеопазването, както и експерти, студенти и ученици. Владимир Ампов подарява своята песен „Изкуствен елемент“ на кампанията.„Избери живота“. Своята подкрепа за инициативата на живо в студиото ще заяви и певецът Орлин Павлов.

Водещи на дискусията ще бъдат Петър Ненов – програма „Хоризонт“, Ива Дойчинова – програма „Христо Ботев“, Александра Илиева – Радио „София“. Заедно с тях експертите ще дискутират лечението в комуни и психиатрични заведения, работата с учители и родители, разликата между употребяващи и зависими.

За каузата и мисията да помагаш на другите, слушателите ще чуят ултрамаратонеца Красимир Георгиев, бивш хероинозависим, намерил спасение в спорта, каузата и мисията да помага на другите. 

В старта на кампанията ще се включат още музиканти, артисти, спортисти, социолози, университетски преподаватели, представители на Асоциация „Родител“, на Сдружение „Майки срещу дрогата“, на „Национален фокусен център за наркотици и наркомании“ към Националния център за наркомании, на Сдружение на родители „Бъдеще без дрога“ и  Фондация „Конкордия“, която работи с младежи от рисковите групи.

Каним колегите от медиите, които работят по темата, да се включат в дискусията на 9.05.2019г. от 10.00 до 12.00 часа. Моля заявете участие до 15:00 часа на 8.05.2019 г. на мейл pr@bnr.bg или на тел 02/9336 361