Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР с концерт в Дните на японската култура

Детски хор на БНР
Снимка: Антон Чалъков

Детският радиохор отново ще се включи в Дните на японската култура в България с  концерт на 20 октомври, петък, от 19:00 ч. в Първо на студио на БНР. Събитието е част от програмата на 34-ото издание на фестивала.

Световноизвестните певци от Детския радиохор ще представят японски и български песни. За пръв път публиката ще чуе и тяхно изпълнение на две нови за репертоара им японски песни: "Приспивна песен от Ицуки" в обработка на Такеучи Коджи и "Temari-uta" от Кийошиге Кояма. Програмата на концерта включва изпълнения на гост-солисти инструменталисти, както и шедьоври от световната класика.

Организатор на концерта е Асоциацията на завършилите Токайския университет с подкрепата на Българското национално радио, Посолството на Япония в България и Школа по икебана "Сога".

Празник Оханами с Детския радиохор


Концертът се посвещава на двустранните приятелски отношения между България и Япония. През 1966 г., преди близо 60 години, основателят на хора Акад. Христо Недялков и президентът на Токайския университет проф. д-р Шигейоши Мацумае поставят началото на музикалния, културен и образователен обмен на Детския хор на БНР с Токайския университет и Япония. Хорът е осъществил 18 концертни турнета, с над 150 концерта в над 500 японски града.

Днес музикалния и културен обмен с Япония продължават президентът на Токайската образователна система проф. д-р Тацуро Мацумае и главният диригент на хора Венеция Караманова, която от 2014 г., в 10 последователни години, дирижира концертите на хора в рамките на традиционните Дни на японската култура в България. През миналата година Маестра Караманова беше отличена с японския държавен Орден на Изгряващото слънце - Златни и сребърни лъчи за своя принос за развитието на двустранните японо-български отношения в областта на музикалното изкуство и за насърчаването на взаимното разбирателство между Япония и България.

Вход с покани.

Н. Пр.Нарахира Хираши и маестра Венеция Караманова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!