Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джаз в Първо студио“ с

"Акордеонни импресии" с Калоян Куманов

С концерта "Акордеонни импресии" на 25 октомври от 19.00 часа продължава проектът "Джаз в Първо студио". На сцената ще излезе един от най-атрактивните и успешни акордеонисти у нас и зад граница Калоян Куманов в компанията на Стоян Янкулов Стунджи – ударни и перкусии, Юлиан Янев – пиано, кииборд, Владимир Владимиров – китара, Радослав Славчев Riverman – бас и Мирослав Иванов – китара.

Калоян споделя за своя проект: "Tова e една моя идея за концерт, която води началото си от музикалния проект "Kaloyan Kumanov project". Импресия означава произведение, посветено на някакво впечатление. И в този концерт ще изсвирим мои музикални „впечатления“, аранжирани и поднесени така, както ги виждам и усещам аз. Програмата включва пиеси, които съчетават разнообразна гама от стилове - барок, класика, български фолклор, Progressive Rock, блус, танго и всичко това поднесено с основен инструмент акордеон. Естествено, тези акордеонни импресии, за да звучат музикално-естетически издържано, съм поканил едни от най-изявените музиканти и виртуози."


Калоян Куманов учи в Барселона, където печели конкурс за концертмайстор на Акордеонния оркестър на Барселона и оркестъра към Консерваторията в Сабадей, Каталуния, като се превръща в първия българин, свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния. По-късно придобива магистърска степен в Университета на Барселона със специалност „Музикална педагогика“ в класа на Роса Мария Жирбау, президент на Каталунската асоциация на педагозите и специалност дирижиране в класа на големия диригент Едмонт Елкстром. Единадесет години е преподавател по акордеон, солфеж и хорово пеене в Каталунската консерватория Liceu Conservatorio de Superior – Barcelona. 

Лауреат е на национални и международни конкурси. Участва в различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, и класическа музика, има самостоятелни концерти и др. Свирил е на сцени като Palau de la musica catalana, Барселона, Gran Teatre del Liceu, Барселона, залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж и др. Като композитор и изпълнител участва в театрални пиеси, както и в спектакли на различни музикални компании. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и балканска музика.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!