Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на БНР Милен Митев награди победителите в конкурса "По стъпките на Сирак Скитник"

Генералният директор на БНР Милен Митев и Мария Атанасова - победител в конкурса
Снимка: БНР

В галерия "Нова" на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен беше официално открита изложба с творби на учениците, участвали в конкурса "По стъпките на Сирак Скитник". Събитието е част от инициативите, с които  Българското национално радио отбелязва 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта на Сирак Скитник – първи директор на радио София, живописец, художник и театрален критик. Конкурсът за живописна творба е организиран съвместно с Националната художествена гимназия в Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович”.

В приветствието си към учениците и гостите на изложбата генералният директор на БНР Милен Митев припомни думите, с които Анна Каменова разказва колко щедър в подкрепата си и добронамерен в критиката си е бил Сирака към младите творци: "Човекът, който открехна българските порти на изкуството, за да влезе свежата, нова струя и в нашата поезия и живопис, и в театралната критика, и изобщо в целия ни културен живот, не можеше да затвори душата си за кой да е малък послушник или голям жрец на изкуството. Тази отзивчива душа за новото – модерното, съвременното, беше така отзивчива за всяко ново дарование."

"Този щрих от неговия характер, този ярък спомен за твореца и човека Сирак Скитник, беше един от мотивите ни да организираме заедно с Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" и Художествената галерия "Димитър Добрович" конкурса за живопис "По стъпките на Сирак Скитник", подчерта  генералният директор на БНР и допълни, че отговорността към младите творци е част от завета на Сирак Скитник. „Отговорност, която Българското национално радио носи с ангажимента на обществена медия, създадена от Сирака. Отговорност, която ни задължава, но всъщност ни радва и вдъхновява”, каза при откриването на изложбата Милен Митев.

Директорът на гимназията Александър Дойчинов изтъкна впечатляващия резултат от първото издание на конкурса, а Маргарита Пенева - директор на Художествената галерия „Димитър Добрович“, пожела на учениците да развиват своя талант и техни творби да бъдат показвани в сливенската художествена галерия.


Милен Митев и Александър Дойчинов

Победителите в конкурса бяха наградени на тържествена церемония в Художествената галерия в Сливен на празника на града.

Наградите бяха определени от жури с представители на Художествения съвет на НХГ "Димитър Добрович", на Художествената галерия в града и на БНР. Първа награда бе присъдена на Мария Атанасова – ученичка в ХII клас на гимназията, следвана от Александра Иванова (втора награда) и Стела Недялкова (трета награда). С поощрителни награди бяха отличени Лиляна Александрова, Божидара Кикьова, Рената Реджева, Преслава Енчена и Марина Проданова. Награда за цялостно представяне получи Стела Недялкова.

В чест на годишнините Милен Митев връчи Специална награда на БНР в Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен 2023 на художника Петър Кайраков.

Милен Митев и Петър Кайраков


Изложбата с творби от ученическия конкурс „По стъпките на Сирак Скитник“ ще бъде представена в БНР в началото на 2024 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!