Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Рахнев е „Будител на десетилетието”

Кампанията на БНР отличи личностите и каузите, оставили траен отпечатък в последното десетилетие

Никола Рахнев - Будител на десетилетието
Снимка: Кристина Костова, БНР

Създателят на "Гората.бг" Никола Рахнев стана "Будител на десетилетието" в националната кампания, организирана от БНР. Тържествената церемония, на която бяха отличени съвременните будители, традиционно беше излъчена на празничния 1 ноември.

Никола Рахнев има вярата, но и смелостта да сбъдва мечти и да променя света, в който живеем. Той е създател на най-голямата доброволческа инициатива за засаждане на нови гори и дървета в България. "Будител на годината" за 2019-а, днес неговата мечта за милион засадени дървета вече е надхвърлена и новата цел е 3 милиона.

"Будител е всеки, който вдъхновява българския народ да вярва в себе си. Правете колкото се може повече добро, по всеки възможен начин, по всяко време, навсякъде, защото има огромен смисъл. А смисълът да правим добро е да оставим един по-добър свят, една по-добра България за децата ни", сподели развълнуваният победител.

Наградата "Аз, буки, веди – Знание" на скулптора Александър Пройнов връчи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. В изказването си тя отбеляза: "В рамките на тази кампания – 10 поредни години, ние се уверяваме, че в България има прекрасни хора. Има будители, които могат да събудят енергия не само в България, но и в целия свят. Това е един много специален човек, явление в нашата действителност, защото по много тих начин променя света, с достойнство посреща сълзите на хората и със сърцето си чувства тяхната любов и благодарност, но и човек, който предава своята ценност и модел на поведение на своите деца".


Специалната награда на БНР получи Лазар Радков – основният двигател на кампаниите "Капачки за бъдеще" и "Каузи.БГ". Наградата връчи генералният директор на БНР Милен Митев.

"Кампанията ми дава увереност, че доброто има дълбоки корени и се радвам, че БНР е организатор на тази инициатива. Съвременните будители ни дават повече надежда, повече вяра, че заедно можем да изградим една по-добра среда за нас и за децата ни“, отбеляза в приветствието си Милен Митев. 

Лазар Радков получи специалната награда на БНР

Специалната награда на bTV Media Group е за писателя Георги Господинов – първият българин, носител на литературната награда "Букър" за романа "Времеубежище". Отличието беше връчено от журналиста  на bTV Кристина Газиева. 

Кристина Газиева връчи специалната награда на bTV

Водещи на церемонията бяха Ива Дойчинова – създател на инициативата, и Даниел Ненчев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!