Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бендът на БНР открива концертния си сезон с авторска музика на Анди Скофийлд


Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев открива  новия си концертен сезон с впечатляваща програма на 23 ноември от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Концертът от поредицата "Нова европейска музика" представя авторска музика на един от най-успешните и утвърдени европейски джаз музиканти Анди Скофийлд.

Още от началото на 90-те години на миналия век Анди Скофийлд често гостува в София, свири и записва с водещи български музиканти като Антони Дончев, Христо Йоцов, Васил Пармаков и други. Сега невероятният джаз саксофонист се завръща, за да застане пред Биг бенда на БНР и да представи изцяло своя авторска програма.


Анди Скофийлд е саксофонист, композитор, аранжор и преподавател от Манчестър. Той е член-основател на новаторския Creative Jazz Orchestra в Обединеното кралство от средата на 90-те години, работейки заедно с международни артисти като Кени Уилър, Бил Фрисъл, Питър Ърскин, Майк Гибс, Винс Мендоса и Джон Тейлър. Реализира турнета и записва с различни изпълнители като Джордж Майкъл и Антъни Бракстън.

Активно концертира на европейската джаз сцена и е член на няколко европейски джаз формации. Понастоящем ръководи Биг бенда Jazz Dock Orchestra в Прага, за който е основен композитор и аранжор и с който издава през септември 2023 г. компактдиск с авторска музика. Също така е участвал в аранжиментите на BBC Big Band, клубния джаз оркестър Рони Скот‘с и Биг бенда на Чешкото радио.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!