Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев е избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия

За първи път България има представител в този най-висш ръководен орган

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.

За първи път България има представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия. Управителният съвет на EBU отговаря за прилагането на стратегията и политиките на съюза и е съставен от ръководители на обществените медии, членуващи в EBU. Управителният съвет на EBU се състои от президент, вицепрезидент и 9 члена. За първи път той се оглавява от две жени: президент е Делфин Ернот, генерален директор на Френската телевизия, а вицепрезидент е Сила Бенко, генерален директор на Шведското радио. Останалите членове на Управителния съвет са генералните директори на ВВС, на Италианското, Швейцарското, Литовското, Украинското, Португалското, Баварското обществени радио и телевизия, както и директорът на Радио Ватикана.  

Изборът на Милен Митев е признание за активната роля на Българското национално радио в работата на EBU и за позицията му на доверен европейски партньор, както и свидетелство за личната ангажираност на генералния директор на БНР с каузата за развитието на обществените медии в Европа. 

Генералният директор на БНР Милен Митев благодари за доверието, гласувано му от делегатите на Генералната асамблея на EBU и заяви: "Днес, във време на разделение, е особено важно обществените медии в Европа да останем обединени. Общественото доверие, което имаме, ни задължава да бъдем на първа линия в борбата с дезинформацията, да се борим за осигуряване на плуралистична и свободна медийна среда в услуга на обществото. Европейският съюз за радио и телевизия е уникален с това, че обхваща организации, които имат сходна мисия, но работят в различна културна и икономическа среда и това му предоставя огромни възможности. Комбинацията между технология и креативност ни позволи да се насочим към проекти, които никога не сме вярвали, че са възможни. Това извежда обществените медии на по-високо ниво: не само да информират, образоват и забавляват, но и да изграждат по-силна ангажираност и емоционална връзка с аудиторията," подчерта генералният директор на БНР.


Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 112 обществени медии от 56 страни от Европа, Близкия Изток и Африка, както и 30 асоциирани медийни организации от Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на съюза от 1 януари 1993 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!