Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "По стъпките на Сирак Скитник" става национален и ежегоден

Инициативата на БНР ще бъде подкрепена от Министерство на културата

По стъпките на Сирак Скитник
Снимка: Ани Петрова, БНР

 Заключителната изложба на Конкурса за живописни творби "По стъпките на Сирак Скитник" беше открита в Мраморното фоайе на Българското национално радио. Събитието е част от инициативите, с които през 2023 БНР отбеляза 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта на Сирак Скитник и беше организирано от обществената медия, Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" и Художествената галерия "Димитър Добрович" в родния град на твореца. В конкурса участваха ученици от 10, 11 и 12 клас в гимназията, а резултатите бяха обявени на Националната живописна изложба на празника на Сливен.

"От всички инициативи, с които почитаме миналото, най-хубави са тези, които ни позволяват да погледнем и към бъдещето. Част от завета на Сирака е да се помага на младите творци и смятам, че именно това трябва да прави Радиото," каза генералният директор на БНР Милен Митев, който обяви, че с подкрепата на Министерство на културата, Конкурсът за живописни творби "По стъпките на Сирак Скитник" ще стане национален и ежегоден, а в него ще се включат ученици от всички художествени гимназии в страната.

По стъпките на Сирак Скитнки

На откриване на изложбата "По стъпките на Сирак Скитник" присъстваха участници в Конкурса, членове на журито и гости. Александър Дойчинов, директор на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" – Сливен, благодари за подкрепата на Министерство на културата инициативата на БНР да бъде развита в национален мащаб и допълни: "Министерството на културата  поддържа художественото образование, което развива изключителни професионални умения в младите таланти на България. Участници от всички тези училища ще бъдат догодина във Вашето фоайе. Обещаваме да го подготвим така, че изложбата да блесне."

Изложбата "По стъпките на Сирак Скитник" може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на Българското национално радио до 13 февруари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!