Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кампания за разширяване на достъпа до качествената музика

БНР намалява цените на билетите за концертите на Симфоничния оркестър

Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР
Снимка: Ани Петрова, БНР

Мащабна кампания за разширяване на достъпа до качествена музика започва Българското национално радио. Цените на билетите за концертите на Симфоничния оркестър стават символични до края на сезона, а програмата на всеки концерт включва произведение от български композитор.

"Обществената функция на БНР изисква да се популяризира българската култура и да се разширява достъпът на аудиторията до световната музикална съкровищница. Радиосимфониците брилянтно се справят с тази задача, като предлагат на публиката изпълнения на качествена българска музика и показват съизмеримостта й със световните шедьоври," каза генералният директор на БНР Милен Митев.

Константин Илиевски, Милен Митев и Марио Ангелов

„Симфоничният оркестър на БНР с много грижа протяга ръка и към млади, и към утвърдени наши композитори и ежеседмично попълва фонда с нови записи на техни творби, които звучат в ефира. Искаме да дадем възможност на хората, които обичат класическата музика, да я преживеят и на живо с един оркестър на европейско ниво. Намаляването на цените на билетите за концертите на Радиосимфониците е част от  мащабната кампания за популяризиране на качествената музика и разширяване на достъпа до нея в навечерието на 90-годишнината на Радиото,“ посочи Марио Ангелов, директор на „Музикална продукция и състави“ на БНР.  

Главният диригент Константин Илиевски ще дирижира следващия концерт на Радиосимфониците на 2 февруари, петък, в зала "България". Радиооркестърът ще почете 120-годишнината от рождението на Любомир Пипков с изпълнение на неговия Концерт за кларинет и камерен оркестър, солист ще е Данчо Радевски. Програмата включва още Симфонично скерцо "Чиракът-магьосник" от Пол Дюка и "Фантастична симфония" от Хектор Берлиоз.

Цените на билетите за концертите на Радиосимфониците до края на сезона ще са на цени от 10 до 20 лв., а ученици и студенти от музикалните специалности ги посещават безплатно. 

Любомир Пипков като студент на Пол Дюка в Париж

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!