Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците, Константин Илиевски и Данчо Радевски в „Зимна магия“ на 2 февруари

Симфонично скерцо „Чиракът-магьосник“ от Пол Дюка, Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз ще представи Симфоничният оркестър на БНР сглавен диригентКонстантин Илиевскив концерта „Зимна магия“ на 2 февруари, петък, от 19.00 часа в зала „България“. Солист ще е Данчо Радевски.

„Чиракът-магьосник“ е една от най-известните и изпълнявани творби на Пол Дюка. Написано по едноименната поема на Гьоте, симфоничното скерцо показва жива, оригинална оркестрация и стил. Сюжетът разказва за арогантния ученик на магьосник, който в отсъствието на учителя опитва да прави магии. Дюка пише скерцото през 1897, точно век след създаването на Гьотевата поема, и още същата година то е изпълнено под диригентството на автора. Произведението става предпочитано от музикантите и публиката, както и от филмови режисьори. Дисни го ползва в анимационните филми  „Весели симфонии“ още през 1937 г. и „Фантазия“ през 1940 г., скерцото звучи и във филма „Чиракът на магьосника“ от 2010 г.

С Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков Радиосимфониците почитат 120-годишнината от рождението на композитора, което отбелязваме през 2024 г. Връзката между Любомир Пипков и Пол Дюка е силна: Пипков учи композиция в École normale de musique вПариж при Дюка, от когото е повлиян. Концертът за кларинет и камерен оркестър е написан през 1966 г. и е изпълнен за пръв път от Петко Радев, а на 2 февруари ще прозвучи в изпълнението на Данчо Радевски – водач на групата на кларинетите на Радиосимфониците.

Концертът ще завърши с „Фантастична симфония“ на Хектор Берлиоз – първата в историята програмна симфония от пет части, в която музиката разказва подробен литературен сюжет чрез звуци. Композиторът я създава през 1832 г., когато е 26-годишен студент в Парижката консерватория. Премиерата ѝ през същата година предизвика фурор и става емблема на френския музикален романтизъм.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!