Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото, на което се доверяваме в променящия се свят

Днес, когато радиото навлиза във втория си век "в служба на човечеството", радиостанции от всички континенти се включват в Световния ден на радиото 13 февруари под наслов "Радиото: един век информира, забавлява и образова". Те отбелязват забележителната история на радиото и неговото обещаващо и изпълнено с предизвикателства бъдеще.

За 11 поредна година датата, обявена от ЮНЕСКО за Световен ден на радиото, става повод да се обърне внимание на уникалната стойност на медията, която продължава да се ползва с най-голямо обществено доверие и до която имат безплатен достъп най-широк кръг хора по цял свят. В същото време радиото продължава да се обновява и възприема нови технологични форми и начини да достигне до аудиторията.

В Световния ден на радиото ЮНЕСКО, Европейският съюз за радио и телевизия, Европейската асоциация на търговските радиостанции и други медийни организации и професионални асоциации припомнят член 19 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: "Всеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и да търси, получава и разпространява информация и идеи чрез всички средства и без оглед на държавните граници". 

Организациите се обръщат с призив, към който се присъединява и Българското национално радио:

"В Световния ден на радиото през 2024 г. отбелязваме 100 години от съществуването на радиото – период, в който то се превърна в медията, която несъмнено е най-близко до сърцата и умовете на хората във всички краища на света. Един век радиото ни информира, забавлява и образова, като задоволява нуждата ни да сме осведомени и ни помага да взимаме решения, както в ежедневието, така и в кризисни моменти. През изминалия век радиото се доказа като решаващ фактор за поддържане на свободата на словото и често е единствената медия, която не спира да работи по време на бедствия, аварии и извънредни ситуации.

Проучванията показват, че радиото се ползва с най-голямо доверие сред обществото, като повечето граждани го поставят пред телевизията, интернет, социалните мрежи или пресата. Радиото е най-достъпната, непосредствена и интимна медия и е от огромен обществен интерес да го запазим такова.

Вярваме, че за да остане радиото леснодостъпно за всички хора, навсякъде и независимо от начина, по който го слушат, трябва да продължим да използваме наземни мрежи за радиоразпръскване, както аналогови, така и цифрови, като в същото време насърчим онлайн радиото, което е също толкова демократично и открито.

Информацията е обществено благо и споделен ресурс за цялото човечество. Радиото има своето място в цифровата трансформация на информационната екосистема, допълвайки интернет и дигиталните платформи.

Призоваваме правителствата, медийните регулатори, технологичната и автомобилната индустрия и всички членове на световната радиообщност да предприемат мерки, за да се гарантира, че радиото ще продължи да се развива , като дава безплатен и неограничен достъп до плуралистични мнения и проверени новини и помага на различни общности и малцинствени групи да получават информация и да участват в демократичните процеси. Радиото трябва да остане достъпно за всички хора, независимо от техните финансови възможности или житейски обстоятелства".


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!