Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле с послание за Световния ден на радиото

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле.
Снимка: БГНЕС

"Тази година, в Световния ден на радиото, отбелязваме не само историята на най-старата електронна медия, но и нейната централна роля в нашите общества – днес и в идните години. 2024 година е крайъгълен камък в историята на радиото: това е годината, в която празнуваме стогодишнината от първото излъчване на живо по радиото на Олимпийските игри, в навечерието на следващите игри в Париж. Това ни напомня, че от създаването си в края на 19 век, радиото винаги е било с нас, обединявайки ни около силни моменти и споделени емоции.

Това отбеязва в свое послание генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле.

"И така, повече от век то ни информира, забавлява и образова. И днес това важи с още по-голяма сила: въпреки нарастващото влияние на интернет и социалните мрежи, радиото продължава да бъде основен източник на информация и забавление – с приблизителна аудитория от над 4 милиарда души. Радиото е медия, която излъчва до труднодостъпни места: докато почти една трета от населението не е имало добра интернет връзка през 2023 г., (процент, който нараства до половината от населението в селските райони), радиото е лесно достъпно и излъчва дори в кризисни ситуации.

Радиото е и гласът на безгласните, позволявайки на всички хора и общности да изразят себе си и да вдъхнат живот на многообразието на своите култури. Ето защо, ЮНЕСКО подкрепя и насърчава радиостанциите по целия свят. Радиото не е само техническо средство за излъчване: то е въплъщение на идеята за споделена информация, културно многообразие и образование за всички. Може да се каже, че радиото е и трябва да бъде "медията на хората". Днес, 13 февруари, нека отново да отбележим дългия път, изминат от радиото и със силата на неговите ефирни вълни да изградим – да "излъчим" възможността за един по-добър свят", заключава тя.


По публикацията работи: Екип на БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!