Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Френският чар" на Мари Жако за пръв път в България с Радиосимфониците

Мари Жако

Талантливата Мари Жако ще дебютира на диригентския подиум пред Радиосимфониците в концерта „Френският чар“ на 23 февруари от 19.00 часа в зала "България". Те ще представят Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от Симеон Пиронков-баща и Четвърта симфония от Роберт Шуман. Със Симфоничния оркестър на БНР ще дебютира и Маркус Шимрер, който ще е солист в Концерт за пиано и оркестър №20 от Моцарт.

Мари Жако

Мари Жакое сред най-вълнуващите млади диригентки. Младата французойка вече е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници и главен диригент на Кралския датски театър, а преди дни Симфоничният оркестър на Немското радио в Кьолн обяви, че тя ще го ръководи от 2026 г. 

Признанието е заради поредица от изключителни дебюти с оркестри от най-висока класа като Държавната опера в Берлин, Мюнхенската филхармония, Симфоничния оркестър на Шведското радио, Симфоничния оркестър на Гьотеборг, Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon  в Токио, Симфоничен оркестър на Далас и много други. На 23 февруари Мари Жако ще дирижира за пръв път и Симфоничния оркестър на БНР.

Маркус Ширмер

Известният австрийски пианист Маркус Ширмер също за пръв път ще е солист на  Радиосимфониците.Той получава признанието на публиката за харизматичното си музикално майсторство и способността си да разказва живи истории с инструмента. 

Работил е с престижни оркестри като Виенски филхармоничен оркестър, Лондонски кралски филхармоничен оркестър, Токийски симфоничен оркестър, Мариински оркестър в Санкт Петербург, Камерен оркестър на Европа, Виенски симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Мюнхен и Лайпциг, Симфоничен оркестър на Финландското радио. Свири под диригентството на Валери Гергиев, сър Невил Маринър, Владимир Федосеев, лорд Йехуди Менухин, Юка-Пека Сарасте, Мари Жако, сър Чарлз Макерас, Михаел Гилен, Джон Акселрод, Фабио Луизи, Филип Ентремонт, Джеймс Джъд, Филип Джордан и др. 

Със своя страстен и романтичен характер, Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт. Произведението е много ценено от Бетовен, който дори пише собствена каденца към него, а българската публика ще има възможността да чуе авторска каденца на Маркус Ширмер. Изпълнението му на Моцартовия концерт бостънската критика описва като изобилие от ангажираност, отдаденост и истинска наслада, а лондонската допълва, че чистата му радост от правене на музика се предава както на оркестъра, така и на публиката. През февруари Ширмер ще е солист в Концерт за пиано и оркестър №20 под палката на Мари Жако на два последователни концерта в Дуисбург, а през април двамата ще направят турне в цяла Испания с тази програма.

Симеон Пиронков - баща

И на този концерт Радиосимфониците ще представят българско произведение. Това е Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от един от изявените съвременни автори Симеон Пиронков-баща. Негови произведения са изпълнявани в почти всички европейски страни, САЩ, Русия и др. Носител е на престижни национални награди, както и на Хердерова награда за цялостно творчество.

Клара и Робърт Шуман

Във втората част на концерта ще прозвучи и Четвърта симфония на Роберт Шуман. Написана е буквално за няколко дни през 1841 г. в най-щастливия момент в живота на композитора, когато той най-после се събира с любимата си Клара Вик. Творбата е новаторска не само в творчеството на Шуман, но и като цяло в немската романтична симфония от първата половина на 19 век. Авторът я нарича "симфонична фантазия" и я замисля като едночастна композиция от пет епизода (увод и четири части), които следват без прекъсване и са обединени от общи теми. Тези теми варират майсторски, демонстрирайки голямо разнообразие от възможности и раждането на контрастиращи образи.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!