Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на живо с Радиосимфониците на 15 март

Тийна Осара ще рисува на сцената, гост-диригент и солист е Патрик Галоа

Патрик Галоа

Нетрадиционният концерт „Изкуството на живо“ ще представи Симфоничният оркестър на БНР на 15 март от 19 часа в зала "България". За пръв път на българска сцена Тийна Осара ще рисува (live painting act) на изпълнението на музиката от балета "Ромео и Жулиета" на Прокофиев.

Концертът ще започне с Романс из симфоничната сюитата "Поручик Киже" на Сергей Прокофиев. Това е втората част от сюитата, писана за филма "Поручик Киже" през 1934 г. Музиката на Романса изразява копнежа по любим човек с ярки мотиви за раздяла навеки и неизменна вярност, за мимолетни мечтите, самота и меланхолия.

Програмата включва и Концерт за две флейти и оркестър от Емил Табаков, написан през 2000 г. Специално за концерта на Радиосимфониците маестро Табаков промени оркестрацията, за да може Патрик Галоа едновременно да е солист и диригент. На сцената ще му партнира Явор Желев, водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР.


Патрик Галоае френски музикант с изключително успешна международна кариера като солист и диригент. На седемнадесет години учи флейта при Жан-Пиер Рампал в Парижката консерватория и става соло-флейтист в Националния оркестър на Лил. 21-годишен става главен флейтист в Националния оркестър на Франция под ръководството на Лорин Маазел, където в продължение на седем години свири и записва под палката на диригенти като Пиер Булез и Сейджи Озава. През този период учи дирижиране при Ленард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. През 1984 г. се съсредоточава върху соловата си кариера, която го отвежда по целия свят. Започва с концертно турне в Япония, където за една година продава 100 000 компактдиска с Концерта за флейта на Моцарт. Този успех води до ексклузивен договор с Deustch Grammophon Gesellshaft, за които Галоа реализира десет записа.

Патрик Галоа е женен за финландската художничка и визуален артист Тийна Осара. Със съвременната си и експресивна техника на рисуване (action-painting) тя създава мащабни абстрактни, цветни и многопластови картини, в които пренася своите музикални впечатления върху платното в реално време пред публика.


Флейтистът Явор Желев завършва НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на Величко Божинов и проф. Георги Спасов. От години е водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР, преподавател е по флейта в НМУ "Любомир Пипков" и Нов български университет. Активно концертира и прави записи. За него авторитетният критик Екатерина Дочева пише: "Явор Желев, според мен, е най-яркият и разностранен флейтист и музикант в момента у нас! За него съм абсолютно сигурна, че ако би поискал, би бил много известно име в Европа. Достатъчно е да припомним абсолютно равностойното му присъствие до Патрик Галоа в двойния флейтов концерт на Доплер с Радиооркестъра… Желев е разностранен музикант, рядко любознателен… и когато свири, излъчва удовлетворение и радост във висотата на личния му инструментален почерк…!" 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!