Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минка Капитанова: В община Гърмен са издавани документи с невярно съдържание

Снимка: Кети Тренчева

В проявите в Гърмен има политическа намеса, заяви пред „Хоризонт“ Юлиян Герасимов от Ромския инициативен комитет там. Според кмета на Гърмен в общината са издавани документи с невярно съдържание:

Има нещо политическо, което се прави в Гърмен. Нито един депутат не е дошъл да подкрепи ромите. Не може в „Орландовци“ нещата за 2-3 дена всичко да е добре, а тук в „Кремиковци“ с месеци не може да се оправим. Ние не можем да живеем в концлагери.

Около 100 са незаконните къщи. Няма как да се съборят всичките те. Тези хора няма да отидат. Да се пусне търгът и да си закупим местата и да си живеем, както сме живели преди. Да не се опитват да наливат повече „масло в огъня“. Напрежението тръгна от Гърмен, премина по другите махали и накрая ще завърши пак в Гърмен. Ще направим протест срещу общината.

Кметът на общината Минка Капитанова твърди, че  в момента в общината тече проверка, защото са издавани години наред документи с невярно съдържание. Това, което е карало ромите да смятат, че къщите им са законни.

От Инициативният комитет на протестиращите в Гърмен също са на мнение, че тече предизборна кампания, но все още вярват в силата на закона. Според негови представители проблемът  е заложен далеч в миналото и поне толкова време ще отнеме и в бъдеще, за да може да се  разреши. Те заявиха, че не искат да водят диалог с ромите, а да се спази законът.

От комитета настояват за незабавна среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с главния секретар на МВР Георги Костов. На пресконференция в понеделник ромите също заявиха готовност за протести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!