Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решава се дългогодишен проблем в община Петрич

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни
Снимка: БГНЕС

1 400 000 лева за цялостно асфалтиране на пътя от село Рупите към античния град Хераклея Синтика бяха отпуснати с решение на Министерския съвет. В сумата е заложено и допълнително съоръжение, свързано с подземната газова инфраструктура. 

 „Изключително важно решение на Министерския съвет и лично на премиера Бойко Борисов“, коментира за Радио Благоевград кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той допълни, че проблемът, съществуващ от много години, е първата голяма стъпка към благоустрояването на целия район, защото освен Хераклея Синтика като археология и античен град, простиращ се на площ от 10 кв. км., е и храмът на пророчицата Ванга. „Така че се получи един много добър комплекс от туристически услуги, който постепенно трябва да надграждаме, а първото и най-важно условие, разбира се, е достъпна инфраструктура“, каза още Димитър Бръчков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националният осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец април..

публикувано на 09.05.24 в 13:54

Осъдиха за 33-ти път мъж от Кюстендил

Мъж на 41 години беше осъден за 33-ти път от Районния съд в Кюстендил. Последното му наложено наказание е „лишаване от свобода“ за срок от две години, при първоначален „строг режим на изтърпяване“. Досегашните присъди на 41-годишния мъж от Кюстендил са предимно за кражби. От съда казаха, че срещу него има още едно висящо производство, което предстои..

публикувано на 09.05.24 в 12:47

Мъж загина при катастрофа в Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя Кюстендил- Дупница. Инцидентът е станал на изхода на Кюстендил. Произшествието все още се обслужва. Блъснатият мъж е починал на място. Тялото на загиналия е закарано за аутопсия, все още не е идентифициран, казаха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

публикувано на 09.05.24 в 12:40

Силвия Кацарова и група „Молец“ за празника на Благоевград

Сгъстена празнична програма е подготвила Община Благоевград заради тежкото финансово състояние. „Опитваме се, въпреки ограничения бюджет, да осигурим качествен културен живот“, обяви зам.- кметът по култура Станислав Кимчев. Силвия Кацарова, група „Молец“ и ансамбъл "Пирин" са гвоздеят в програмата в трите празнични дни - 23, 24 и 25 май...

публикувано на 09.05.24 в 11:03

Кирил Петков: Ще се борим като опозиция, ако ГЕРБ не се отърсят от зависимостта си от Пеевски

"Продължаваме промяната - Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР-София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че „Продължаваме промяната..

публикувано на 09.05.24 в 10:49

Кюстендилци си спомниха за праведника на народите Петър Михалев

Възпоменание по повод 125 години от рождението на Петър Михалев, един от спасителите на българските евреи се проведе в Кюстендил. Събитието  е част от програмата по повод 80-та годишнина от спасяване на близо 50 000 български евреи от Холокоста през Втората световна война.   Доцент д-р Ангел Джонев презентира подробности от живота и делото на..

публикувано на 09.05.24 в 10:37

Парад на ретро автомобили в Благоевград

Колекционери от цяла България, от Сърбия, Македония и Гърция ще се включат на 11 май /събота/ в XXI изложение на ретро автомобили в Благоевград. Локацията и тази година е площад „Георги Измирлиев“. В 9.30 часа екипажите ще започнат да позиционират автомобилите си, а след официалното откриване в 11.30 часа ще направят демонстративна обиколка на..

публикувано на 09.05.24 в 09:50