Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи бюджети за по-добрите училища

Автор:

Паралелки до 12 деца ще бъдат запазени при мотивирано писмо от ръководството на училището. Това каза в Бургас министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя уточни, че предстои оптимизация на делегираните бюджети, които няма да са обвързани само с броя на учениците, както досега, а и с резултатите на учебните заведения.

Въпреки, че по закон за формирането на паралелка са необходими минимум 18 деца, ще се направят компромиси, каза министър Клисарова. Тя обаче не уточни дали ще се запазят слетите паралелки. Образованието за 4 годишните деца няма да бъде задължително, подчерта Анелия Клисарова.

Приоритет в работата на министерството на образованието ще бъдат два закона- за предучилищното възпитание и обучение, както и закона за професионалното образование.

По публикацията работи: 81

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Люцканов представя „Третото око на Едип” в Дома на писателя

Най-новият сборник с разкази на журналиста Васил Люцканов носи провокативното  заглавие „Третото око на Едип”. Между кориците на изданието са събрани 16 интересни истории, вдъхновени от Бургас, хората и скритите мисли, които съпътстват всеки един от нас. Независимо дали са явни копнежите и драмите, колкото и прикрити да са, човешката емпатия ги свежда..

публикувано на 05.06.24 в 15:58

Започва МФФ "Атлиманска огърлица" в Китен

От 5 до 8 юни в Морския парк на град Китен, община Приморско, ще се проведе XIII-то издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“. Той ще се проведе под мотото „Фолклорът - от древност до вечност“, обясни за БНР Бургас основателят и директор на фестивала Златка Ставрева.  „До този момент тези, които са заявили..

обновено на 05.06.24 в 09:43

В Поморие започва 20-ото издание на Международния фестивал за православна музика

20 години от създаването си чества единственият в страната Международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно естъ, който започва в Поморие днес. 21 хорови състава от 4 държави ще участват в него. По традиция с литийно шествие с иконата на Света Богородица – Достойно естъ ще започне програмата на фестивала.  Източно..

публикувано на 05.06.24 в 08:44

Министърът на туризма Евтим Милошев посети музея в Царево

Министърът на туризма Евтим Милошев и кметът на община Царево Марин Киров посетиха Общинския исторически музей в Царево. Те имаха възможност да видят златните накити от село Синеморец. Те са открити в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа.  Бижутата са принадлежали на жена с висок социален статус.  Живяла е през късната..

публикувано на 04.06.24 в 17:05

Юбилейна изложба по повод 50 години ансамбъл „Никола Гинов“

Юбилейна изложба е подредена пред Културен център „Морско казино“, посветена на половин вековната история на Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“. Експозицията предлага на своята публика емоционално и завладяващо пътешествие във времето и възможност да се докоснем до 5 десетилетия от историята на школата, творците, работили в нея, както и любопитни..

публикувано на 04.06.24 в 14:45
Кадър от премиерата на Зле опазеното момиче на 7 април 2023 г.

Представят премиерно в Бургас балета „Корсар“

Бургаската опера представя премиерно балета „Корсар“ по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото е дело на  Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата "Корсарят" от Джордж Байрон. Мащабната постановка ще предложи истинско..

публикувано на 04.06.24 в 14:34

Премиера на постановката "Капан за самотен мъж" в ДТ "Адриана Будевска"

Премиерата на постановката "Капан за самотен мъж" ще се състои от 19.30 часа в ДТ “Адриана Будевска“. Тя е дело на Младежка театрална школа „Бургас“, с ръководител Румен Велев. Спектакълът се реализира от любители актьори на възраст от 15 до 45 години. Всеки от тях е преминал през кастинг за съответната роля. „Капан за самотен мъж“ е една от..

публикувано на 04.06.24 в 14:07