Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАТУРИ


Министърът на образованието и науката Меглена Кунева лично е решила теста на матурата по български език и литература за зрелостници за 30 минути, бравурно оповести столичен ежедневник.

Вероятно това е нов ако не световен, то поне европейски рекорд намеква дописката.

Е, логично е един юрист като госпожа Кунева да знае правописа на думи като понесъл, дочакал, изтъргувал,

да прави разлика между фразеологизми като „през куп за грош“ и „през девет баира“, както и да разпознае цитат от разказа за дядо Матейко на Елин Пелин.

Сега. Малко смущаващо е, че в информацията за министерското постижение някак си се набива на очи думата „лично“. Ами  че това се подразбира от само себе си. Освен ако просветният шеф не е помолил някой свой подчинен за колегиална помощ. Рекорд се гони, зер, не е шега работа.

Да не говорим, че госпожа министърката би могла – от висотата на поста си - да помоли за помощ приятел от Стараза Загора, случайно разполагащ с верните отговори.

Не ни се вярва, разбира се.

Особено при този напън поне тази година някой просвEтен човек да не продаде матурите. То не бяха нови камери със звукозапис по изпитните зали, то не бяха полицаи, че и родителски патрули, шетащи из училищните коридори и тоалетни, пребъркване на квесторите за мобилни телефони и изтезаването на млади репортерки да изтеглят по петляно време изпитни варианти.. . само дето дронове не летяха из класните стаи

Е, и какво стана? Ами както обикновено си имаше преписвачи, макар и не толкова много, че да сринат светая светих на родната просветна система - матурите.

Но дотук с шегичките.

Големият проблем на днешните матури далеч не е в петдесетина хлапета, опитали се да преписват, а защо са в този си вид.

Не го разбирайте неправилно – не става дума за това дали изпитните тестове да бъдат на хартиен носител или на електронен, както зам.-министър Стаматов обеща за догодина.

Не, става дума за друго. Днешните задължителни държавни изпити датират от 2008 година. Но още през 1878 година за първи път в България се провеждат държавни зрелостни изпити.

На практика дълги години матури полагат онези, които искат да продължат образованието си в единствения тогава Университет. Останалите младежи получават диплом за средно образование и могат да кандидатстват за държавна служба.

До 2002 година абитуриентите трябваше да полагат по пет матури – по български език и литература,  математика,  история, физика и химия.

И тук идва най-важното – от матури бяха освобождавани всички, които имаха среден успех Много добър от гимназиалния курс и средноаритметична оценка от годишните оценки по съответния предмет най-малко Много добър 5.

Това мотивираше повечето от нас да си седнат на трибуквието, за да учат и да отърват колкото може повече от петте матури.

И това бе прекрасен начин да бъдат стимулирани учениците към системно учене през всичките гимназиални години.

В днешно време учениците – особено в последните два класа -  се дистанцират от предмети, които не са свързани с желаната от тях университетска специалност. Защо да наблягат на химията, примерно, ако мечтата им е да завършат международни отношения…

Да не говорим за онези, никак не малко абитуриенти, насочващи се към чужбина – повечето от тях на практика вече са приети в различни университети и задължителните матури са досадна формалност.

Абсурдно е например абитуриент удостоен с така известния  Дойче шпрах диплом да се явява на матура по немски език.

Но да се върнем на българския език. За петте си години в гимназията всеки ученик има от изпитвания поне по четири оценки на срок и още толкова от контролни и класни работи. Това прави около петдесет оценки в края на 12-ти клас.

Елементарната логика показва, че този огромен брой оценки е много по-показателен за знанията на ученика, отколкото една-единствена оценка от матурата. Което си е направо несправедливост спрямо по-добрите ученици, трудили се съвестно в продължение на пет години, а едно здравословно неразположение в деня на матурата може да обезмисли всичко това.

Но важното, че министерството е щастливо и доволно от себе си...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46