Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руси Чанев с "Икар" за изключителен принос към българския театър

Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, поставено от Здравко Митков в Сатирата бе обявено за най-добро представление, а Николай Поляков взе "Икар" за режисурата на "Анна Каренина"в театър "София" на тазгодишните награди на Съюза на артистите, които бяха връчени днес, в Международния ден на театъра.

"Анна Каренина" получи и приза за авторската музика на Христо Йоцов, като бе номинирано в още една категория - за сценографията на Марина Райчинова. Този "Икар" отиде при Свила Величкова за "Малката морска сирена", режисирана от Василена Радева в същия театър.

Отличие за дебют получи младата режисьорка Александра Петрова, чийто дипломен спектакъл "Хамелин" от Хуан Майорга директно влезе на сцената на Сатирата. Театърът, ръководен от проф. Здравко Митков си тръгна и с награда от министерството на културата за най-успешен театрален сезон, заедно с кукления театър в Пловдив.



Церемонията се проведе под купола на цирк "Балкански" в чест на 120-тата годишнина от създаването на българския цирк. Коронните номера в програмата бяха на неговите артисти, една от които - Кристина Костова, взе тазгодишния "Икар" за цирково изкуство. Другото, което направи впечатление, бе отсъствието на много от отличените. На тяхно място изпъкнаха връчващите наградите - спонсори и официални лица.

"Икар" за водеща мъжка роля поделиха Филип Аврамов и Валери Йорданов респективно за изпълненията си като Чики и Нино в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, режисиран от Стоян Радев в Народния театър. Статуетката за водеща женска роля отиде при Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.


Те приеха лично наградите си, както и Ивайло Христов, който взе "Икар" за поддържащ актьор като Лебедев в "Иванов" в Младежкия театър, режисьор Стефан Мавродиев. Преди няколко години известният актьор и режисьор отказа да приеме другата театрална награда - "Аскеер", като протест срещу лошото финансово състояние на културния сектор. Наградата за поддържаща женска роля отиде при Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Жан-Батист Молиер, реж. Красимир Спасов, Театър "Българска армия".



Наградата за изключителен принос към българския театър отиде при Руси Чанев за дългогодишната му работа в известни средища като Бургаския, Пазарджишкия театър и театър "София", както и за драматургичната му работа. Актьорът, който по принцип страни от публичността, не бе в залата, но се обърна задочно към публиката с отворено писмо, в което благодари на българския театър "за изключителния му принос към Руси Чанев". Цветана Манева, която взе наградата за преподавателска дейност, отсъстваше поради ангажимент в чужбина, но бе записала видеообръщение. Гинка Станчева прие сърцато другия почетен "Икар" - за чест и достойнство.

Със специални награди посмъртно бяха почетени кукленият режисьор Петър Пашов и джазменът Васил Пармаков, които починаха през изминалата година.


"Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова, Държавен куклен театър – Стара Загора, бе обявено за най-добро куклено представление, а SINNER на "Дерида денс център", концепция и режисура Живко Желязков бе отличено в категорията "Съвременен танц и пърформанс".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 26.04.24 в 09:40

Невена Проданова кани на музикално - поетична вечер "С име на цвете" в Дома на писателя

Музикално – поетична програма под надслов „С име на цвете“ ще се проведе днес в Дома на писателя. Събитието е организирано от Невена Проданова и е по повод  Цветница. Ще бъде празник на музиката и словото, като в него може да се включи всеки, който желае, съобщи Проданова: „Ще започнем с нежен валс, който ще изпълнят..

публикувано на 26.04.24 в 09:20

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38