Късчета красота от Шотландия

Антони Георгиев представя в Бургас около 40 свои фотографии от Шотландия, от този свят на тръни и мъгла, жилави треви и обрулени хълмове, ронещи се замъци и оръфани от времето каменни къщи без прозорци, на потоци и езера и океански води, които пълнят, изпразват и отново напълват земята. И накъдето да погледнеш – стоманеносивото небе, каквото няма на европейския континент.

Откриването на изложбата е на 9 февруари в Морското казино, където е предвидена и среща с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс. Другата свързваща българска нишка ще  са текстовете  на Капка Касабова, която тъкмо получи наградата "Stanford Dolman Travel Book of the Year".

Въпреки старата китайска поговорка, че един образ говори повече от хиляда думи,  с думите на Капка, образите разказват по- дълбока история, отколкото ако бяха останали само снимки, отбелязва Георгиев и продължава:

В Шотландия, на една територия чувствително по- малка от България, се сблъскват архитектонично пейзажите на Севера и Юга, пейзажите на Европа и Америка. Разбира се с многото острови, запокитени в Северно море, в Ирландско море.

Този тип фотография е бавно занимание, не е нещо, край което просто можеш да минеш и да го заснемеш. Изисква се търпение, често в часове от деня, в които другите хора са в леглото или в кръчмата. Станеш ли рано имаш друга светлина.

Фотографията е много техническо изкуство, но от друга страна каквато и техника да сложиш в чантата, колкото и да тежи тази чанта, тя няма много да помогне в случай, че няма човек, който знае какво да прави с нея.

Едно от фотографските попадения на Антони е от най- северната точка Dunnet Head- малък полуостров с морски фар. Най- далечното място, на което човек може да отиде на основния британски остров. При ураганния вятър, силен до такава  степен, че да клати колата му и почти да я преобърне, той едва успява да отвори вратата, да направи статив и десетина кадъра с фотоапарата:

Две седмици по- късно в комфорта на дома си разглеждам тези снимки и какво да видя: този очакван кадър е Северно сияние-цялото небе зелено, всички характеристики бяха там, ето още един пример, който илюстрира схващането, че понякога фотографията ни помага да видим неща, които в истинския живот не можем да видим.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българово обявява конкурс "Жива вода" по повод Световния ден на водата

И тази година Българово се готви да посрещне Световния ден на водата. За шести път градчето ще отбележи датата 22-ри март с конкурс. Темата през 2019-а е “Жива вода”. Тя е свързана с българските корени, водата вплетена в българския фолклор - водата в преданията, легендите, приказките и наричанията, водата в..

публикувано на 18.02.19 в 13:20

”Живи комини” на Радослав Спасов открива “София филм фест на брега”

”Живи комини” открива “София филм фест на брега”. Лентата е носител на награди за най-добра второстепенна женска и мъжка роля и за музика на кинофестивала “Златна роза”. Премиерата ще се състои на 14 март в Общинско кино АБ в Драматичен театър “Адриана Будевска”. Най-новият филм на Радослав Спасов “Живи комини”  отвежда зрителя в планинско..

публикувано на 18.02.19 в 11:37

Бургаските читалища с интересни инициативи за 3 - ти март

Бургаските читалища традиционно са дейни и развиват активна културна дейност. И тази година те планират да увлекат местното население в комплексите, кварталите и съставните селища на община Бургас с любопитни събития и инициативи. По случай националния празник - 3 март, редица културни институции са подготвили собствена културна програма, с..

публикувано на 18.02.19 в 11:14

Спектакълът "Снаха" гостува на бургаска сцена

Публиката в Бургас може да гледа тази вечер в 19.00 часа „Снаха“ от Георги Караславов,  една продукция на театъра от Стара Загора. Режисьорът Стефан Спасов отбелязва: Белетристичен връх в творчеството на Караславов, превърнала се в класика още с появяването си, повестта "Снаха", като че ли увеличава актуалността си с годините. Защото..

публикувано на 18.02.19 в 07:55

Ямбол се подготвя за 20-тото издание на "Кукерландия"

Рекорден брой маскарадни групи ще участват в 20-тото издание на Международния фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Очаква се пристигнат над 80 кукерски и маскарадни групи. Фестивалът  ще се проведе в четири последователни дни от 28 февруари до 3 март. Част от него ще  са и традиционните прояви - детски фолклорен празник "Аз съм кукерче", вечерен..

публикувано на 17.02.19 в 16:26

Кукери гонят злото в кв. Меден рудник

Кукерски игри започнаха рано тази сутрин в кв. Меден Рудник. Тук местната общност с подкрепата на читалище "Паисий Хилендарски 1928" ги организира от 1972 година. Кукерите от групата „Козият рог“ са облечени с кози кожи и със звънци на кръста. През целия ден те ще обиколят десетки къщи в квартала, за да изгонят злото и да има здраве и..

публикувано на 17.02.19 в 10:21

Играят "„Цар Дроздобрад“ в Кукления театър

„Цар Дроздобрад“ е пиесата, която ще бъде играна днес в Кукления театър в Бургас. Спектакълът е по приказката на Братя Грим. Режисьор е Ирослав Петков, сценографията е на Свила Величкова, участват Александра Илиева и Ивайло Енев. Началото е в 11 часа. Един от зрителите, закупили билет за представлението ще бъде поредния ХИЛЯДЕН ЗРИТЕЛ на..

публикувано на 17.02.19 в 08:09