Късчета красота от Шотландия

Антони Георгиев представя в Бургас около 40 свои фотографии от Шотландия, от този свят на тръни и мъгла, жилави треви и обрулени хълмове, ронещи се замъци и оръфани от времето каменни къщи без прозорци, на потоци и езера и океански води, които пълнят, изпразват и отново напълват земята. И накъдето да погледнеш – стоманеносивото небе, каквото няма на европейския континент.

Откриването на изложбата е на 9 февруари в Морското казино, където е предвидена и среща с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс. Другата свързваща българска нишка ще  са текстовете  на Капка Касабова, която тъкмо получи наградата "Stanford Dolman Travel Book of the Year".

Въпреки старата китайска поговорка, че един образ говори повече от хиляда думи,  с думите на Капка, образите разказват по- дълбока история, отколкото ако бяха останали само снимки, отбелязва Георгиев и продължава:

В Шотландия, на една територия чувствително по- малка от България, се сблъскват архитектонично пейзажите на Севера и Юга, пейзажите на Европа и Америка. Разбира се с многото острови, запокитени в Северно море, в Ирландско море.

Този тип фотография е бавно занимание, не е нещо, край което просто можеш да минеш и да го заснемеш. Изисква се търпение, често в часове от деня, в които другите хора са в леглото или в кръчмата. Станеш ли рано имаш друга светлина.

Фотографията е много техническо изкуство, но от друга страна каквато и техника да сложиш в чантата, колкото и да тежи тази чанта, тя няма много да помогне в случай, че няма човек, който знае какво да прави с нея.

Едно от фотографските попадения на Антони е от най- северната точка Dunnet Head- малък полуостров с морски фар. Най- далечното място, на което човек може да отиде на основния британски остров. При ураганния вятър, силен до такава  степен, че да клати колата му и почти да я преобърне, той едва успява да отвори вратата, да направи статив и десетина кадъра с фотоапарата:

Две седмици по- късно в комфорта на дома си разглеждам тези снимки и какво да видя: този очакван кадър е Северно сияние-цялото небе зелено, всички характеристики бяха там, ето още един пример, който илюстрира схващането, че понякога фотографията ни помага да видим неща, които в истинския живот не можем да видим.ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири сцени за Никулден в Бургас (програма)

Празникът на града - 6-ти декември, Никулден, за пореден път ще покаже, че бургазлии носят артистичен, музикален и романтичен дух. Истинско общоградско веселие ще обхване централните улици "Александровска" и "Богориди" и ще създава празнично настроение през целия ден. Не една, а цели четири сцени ще забавляват жителите и гостите на Бургас,..

публикувано на 16.11.18 в 13:31

Ансамбъл "Странджа" на една сцена с Николай Моцов и Александър Баранов в операта "Луд гидия"

Българската опера „Луд гидия“ по музика на Парашкев Хаджиев ще събере на една сцена Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, заедно с хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас. Постановката на българската оперна творба ще се играе на 20 ноември от 19 часа. тя ще се изпълни едва за втори път в..

публикувано на 16.11.18 в 12:25

Добрин Вътев е новият председател на Дружеството на художниците

Визията на самата зала в Дружеството на художниците има нужда от много работа, необходим е сериозен ремонт, за което пак трябва да се мисли откъде ще намерим средства. Това е общонародният проблем. Това заяви  Добрин Вътев. Надявам се на добро сътрудничество с община Бургас, от Академията също са ни партньори, добави Вътев, който води..

публикувано на 16.11.18 в 11:10

Валери Еличов с "33 откровения" към бургазлии

Бургаският актьор Валери Еличов отбелязва 33 години на сцена със спектакъла "33 откровения". Той ще се играе днес от 21 часа в арт пространството на улица "Абоба". "Ще ви покажа 33 начина да се обясните в любов!", казва авторът.  " Аз дойдох в този театър преди 33 години, защото го обичам и ще го обичам. Но живеейки вече 33 години в Бургас, аз..

обновено на 16.11.18 в 08:43

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21

"Алея на славата" 2018 събира най-популярните бургаски актьори в обща експозиция

"Алея на славата" 2018 ще събере на едно място най-популярните звезди от театралната и киносцена, родени в Бургас. Всеки актьор ще бъде представен чрез кратка информация, свои снимки и вещи. Експозицията ще може да бъде видяна всеки ден от 5 до 9 декември включително в Гранд Хотел и СПА Приморец. Това ще бъде 4-то поред издание на "Алея на..

публикувано на 15.11.18 в 17:11

Над 500 участници в конкурса „Созополска дъга”

В продължение на три дни Созопол се превръща в столица на фолклорната магия и народното песенно и музикално творчество. Националният Фолклорен  конкурс„ Созополска дъга“  за четвърти път и се посвещава на Деня на християнското семейство и християнската младеж. Целта на фестивала е да даде сцена на най- добрите изпълнители на фолклорна музика, песни..

публикувано на 15.11.18 в 15:41