Късчета красота от Шотландия

Антони Георгиев представя в Бургас около 40 свои фотографии от Шотландия, от този свят на тръни и мъгла, жилави треви и обрулени хълмове, ронещи се замъци и оръфани от времето каменни къщи без прозорци, на потоци и езера и океански води, които пълнят, изпразват и отново напълват земята. И накъдето да погледнеш – стоманеносивото небе, каквото няма на европейския континент.

Откриването на изложбата е на 9 февруари в Морското казино, където е предвидена и среща с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс. Другата свързваща българска нишка ще  са текстовете  на Капка Касабова, която тъкмо получи наградата "Stanford Dolman Travel Book of the Year".

Въпреки старата китайска поговорка, че един образ говори повече от хиляда думи,  с думите на Капка, образите разказват по- дълбока история, отколкото ако бяха останали само снимки, отбелязва Георгиев и продължава:

В Шотландия, на една територия чувствително по- малка от България, се сблъскват архитектонично пейзажите на Севера и Юга, пейзажите на Европа и Америка. Разбира се с многото острови, запокитени в Северно море, в Ирландско море.

Този тип фотография е бавно занимание, не е нещо, край което просто можеш да минеш и да го заснемеш. Изисква се търпение, често в часове от деня, в които другите хора са в леглото или в кръчмата. Станеш ли рано имаш друга светлина.

Фотографията е много техническо изкуство, но от друга страна каквато и техника да сложиш в чантата, колкото и да тежи тази чанта, тя няма много да помогне в случай, че няма човек, който знае какво да прави с нея.

Едно от фотографските попадения на Антони е от най- северната точка Dunnet Head- малък полуостров с морски фар. Най- далечното място, на което човек може да отиде на основния британски остров. При ураганния вятър, силен до такава  степен, че да клати колата му и почти да я преобърне, той едва успява да отвори вратата, да направи статив и десетина кадъра с фотоапарата:

Две седмици по- късно в комфорта на дома си разглеждам тези снимки и какво да видя: този очакван кадър е Северно сияние-цялото небе зелено, всички характеристики бяха там, ето още един пример, който илюстрира схващането, че понякога фотографията ни помага да видим неща, които в истинския живот не можем да видим.ВИЖТЕ ОЩЕ

Жоро Мамалев разказва весели случки от Бургас и Созопол в книгата си "Усмихни се човече"

След десет години на екран с „Клуб НЛО“ и десетки роли във филми и спектакли Георги Мамалев   има какво да разкаже. Дори най-големите му фенове не са чували забавните истории зад кадър, в които участват Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Попандов, Стефан Данаилов, Антон Радичев и много други..

публикувано на 25.05.18 в 15:16

Бургаската група Lemon Box с концерт в авиомузея

След като миналата година  група Lemon Box изнесоха концерт на остров Света Анастасия, новото им място за изява е Авиомузеят в квартал "Сарафово".   Концертът им ще започне в 20:00 ч. и ще завърши малко преди 22:00 ч. на 30 май 2018 г. Авиомузей Бургас ( www.avioburgas.bg ) се намира на открито в зоната на Летище Бургас, непосредствено до входните..

публикувано на 25.05.18 в 10:38

С изложба отбелязват 80-годишнина от рождението на художника Димитър Трендафилов

Със специална изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на художника Димитър Трендафилов. В нея са събрани творби, които авторът е подарявал през годините на свои ученици, приятели и близки. Платната ще бъдат подредени в галерия "Георги Баев". Експозицията се открива днес от 18:00 часа и ще остане там до 25 юни. Изложбата е озаглавена..

публикувано на 25.05.18 в 09:03

Читалище "Св.св Кирил и Методий" в Меден рудник пази традициите и е в крак с новите технологии

Вече 33 години читалището в комплекс "Меден рудник", което носи името на светите братя Кирил и Методий, изпълнява своите учебно - просветителски функции и развива самодейност. В него има библиотека, предлагат се различни видове курсове. Институцията организира изложби и интересни събития за различните празници. Към читалище има и детски фолклорен състав..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Владимир Палев получи наградата "Млад художник на годината"

За поредна година в изложбената зала на ул. "Александровска" бе връчена наградата "Млад художник на годината", носеща името на знаковия бургаския творец Руси Стоянов. С обявяването на името на победителя бе открита и традиционната празнична изложба на бургаските художници. Тазгодишният победител се казва Владимир Палев. Негови подгласници са..

публикувано на 24.05.18 в 14:36

М. Николов, директор на РИМ - Бургас: Българинът се връща към корените си и иска да знае повече за миналото си

Музеите са институциите, които съхраняват паметта за миналото. Те не просто са пазители на историята, но и имат образователна функция, която във всяко време има своето огромно значение за съхраняването на националния дух и идентичност. В Регионалният исторически музей в Бургас упорито работят в тази посока. „За нас е важно да се спечели..

публикувано на 24.05.18 в 10:55

Освещават нова църква в карнобатското село Искра

Изцяло обновената църква „Св. Св. Кирил и Методий“ беше  открита  тази сутрин в карнобатското село Искра. Тя беше възстановена от строителния предприемач Турхут Исмаил, който е родом от селото.Това е вторият храм,който той вдига в бургаски регион. Преди няколко години Исмаил, заедно със свои съмишленици и след проведена дарителска кампания, възстановява..

публикувано на 24.05.18 в 08:58