Днес връчват наградите за поезия "Христо Фотев"

Престижната награда за поезия "Христо Фотев" ще бъде връчена на тържествена церемония тази вечер от 18 часа в залата на кукления театър в Бургас. Националният конкурс за поезия е посветен на големия поет Христо Фотев и се провежда на всеки две години. Петима са номинираните за престижната награда, съобщи председателят на петчленното жури поетът Ваньо Вълчев.
"След твърде люти пререкания, но чрез вишегласие стигнахме петте номинирани, които се борят за наградата на името на Христо Фотев. Номинациите на журито по азбучен ред са:
Александър Секулов "Море на живите", Александър Христов "Крайпътна обител", Милка Стоянова "Крайбрежна поема", Петър Чуков "Адиктет", Пламен Дойнов "Бал на тираните
", разказа Вълчев.
В шестото издание на националния конкурс за поезия "Христо Фотев" взеха участие общо 70 стихосбирки на автори от цялата страна, допълни още Ваньо Вълчев. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

„НИЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ“ с второ издание в Обзор

Екипът на читалище „Изгрев 1927“ и Кметство Обзор, подготвиха второто за 2018 година развлекателно-образователно състезание по история на България. Първоначалната идея на организаторите беше съревнованието да се провежда веднъж в годината, като част от инициативите по случай Националния празник – Освобождението на България. Събитието е своеобразен..

публикувано на 14.11.18 в 15:08

Баритонът Александър Крунев за признанието и всеотдайността

Повече от 30 години баритонът Александър Крунев радва публиката, а в понеделник и вторник, 19 и 20 ноември  излиза на сцената в цирк Балкански   с колорита на Палячи , с почит към тенора Калуди Калудов и неговата вече 40-годишна творческа дейност. Обичам си много професията и имам желание, това е много важно, иначе музикантът няма да е..

публикувано на 14.11.18 в 14:47

Жечка Сланинкова пее в Сливен

Концертът на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ ще се състои на 20 ноември. За почитателите на народната музика на сцената в зала „Сливен“ ще излезе и народната певица от Странджа Жечка Сланинкова. Концертът ще започне от 18.30 часа.

публикувано на 14.11.18 в 09:35

Община Несебър стартира нова образователна инициатива

Образователните заведения в Община Несебър разработват собствени програми или се включват в национални инициативи, чрез които децата да придобиват нови знания. Също да доказват своите възможности в съревнование с други учебни заведения. Децата от  ДГ „Калина Малина“ посетиха  историческия музей на Несебър. Посещението е част от обучителната..

публикувано на 13.11.18 в 15:19

Александър Крунев с приз "Златна лира" за 2018-та

Баритонът Александър Крунев получи наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира“ за 2018 г. Солистът на Държавна опера  Бургас беше награден на церемонията на Съюза, и е бил  номиниран от директора на бургаската опера  Александър Текелиев и Съюзната организация на солистите при Държавна опера - Бургас по повод..

публикувано на 13.11.18 в 14:34

Приятно ми е да се опознаем

Проектът Приятно ми  е да се опознаем представя разнообразието на типичните ястия, музика и вековни традиции в Търговската гимназия. Ритуалите, отношението към другия, вкусната храна, обединяват  младите хора в дните на българската, турската, арменската, руската, казахската и украинската култура. Думите, с които говорят в семейството,..

публикувано на 13.11.18 в 13:48

С изложба и концерт представиха културното многообразие на Европа (обновена)

Талант, ентусиазъм, енергия, магия от звуци подариха на бургазлии учениците от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”  по време на концерт, посветен на музиката на Европа. Младите хора с виртуозна умелост изпълниха произведения на Карл Мария фон Вебер, Николо Паганини, Йохан Себастиан Бах, Белла Барток, Йохан Щраус..

публикувано на 13.11.18 в 12:45