Днес връчват наградите за поезия "Христо Фотев"

Престижната награда за поезия "Христо Фотев" ще бъде връчена на тържествена церемония тази вечер от 18 часа в залата на кукления театър в Бургас. Националният конкурс за поезия е посветен на големия поет Христо Фотев и се провежда на всеки две години. Петима са номинираните за престижната награда, съобщи председателят на петчленното жури поетът Ваньо Вълчев.
"След твърде люти пререкания, но чрез вишегласие стигнахме петте номинирани, които се борят за наградата на името на Христо Фотев. Номинациите на журито по азбучен ред са:
Александър Секулов "Море на живите", Александър Христов "Крайпътна обител", Милка Стоянова "Крайбрежна поема", Петър Чуков "Адиктет", Пламен Дойнов "Бал на тираните
", разказа Вълчев.
В шестото издание на националния конкурс за поезия "Христо Фотев" взеха участие общо 70 стихосбирки на автори от цялата страна, допълни още Ваньо Вълчев. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожекция на филма "Бягай" в Бургас

Българският игрален филм "Бягай" ще бъде излъчен от 18.00 часа в  театър "Адриана Будевска" .Главният герой бяга от дома си, защото брат ми е откраднал парите, които събира за фотоапарат, качва   в колата си първия закъсал на пътя,  открива в джоба си часовник, причина за убийство. Влюбва се  в момиче, което издирва убиеца на майка си. преследва го а..

публикувано на 21.04.19 в 09:25

Откриха конкурса "Цветен камертон" в Сливен

И тази година Сливен е домакин на Националния фестивал „Цветен камертон“. Днес в зала „Сливен“ беше даден старт на конкурса, в който се състезават млади таланти от цялата страна. Заместник-кметът Пепа Чиликова пожела успех на всички участници. „ Скъпи приятели, участници, родители и гости, изключително ми е приятно да ви приветствам..

публикувано на 20.04.19 в 15:51

Практически занимания по багрене в крепостта „Туида“

Творческа работилница по багрене на платове ще се проведе днес в крепостта „Туида“ - Сливен. Тя се организира от Националния музей на текстилната индустрия, финансиран от Националния фонд "Култура", съобщи директорът на туристическия обект Мая Иванова: „Това е по проект на музея и ще бъде отворен за широката публика. Ще бъде много..

публикувано на 20.04.19 в 08:33

Лазаровден е – моми обикалят къщите

Днес е Лазаровден, а според народната традиция моми обикалят къщите, за да пожелаят здраве и плодородие. Обичаят се изпълнява в денят преди Цветница и е един от   най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. Малките лазарки от 2А клас на бургаското училище „Епископ Константин Преславски“ с ентусиазъм пресъздават..

публикувано на 20.04.19 в 08:26

Танцова школа "Дюн" с пролетен концерт в неделя

„Пролетен концерт“ ще представи в неделя танцова школа „Дюн“. В него ще участват 130 деца, които се подготвяха с огромен ентусиазъм за изявата, съобщи ръководителят им Петя Стойкова: „Освен всички наши групи, от най – малките до най – големите, които ще представят своята продукция. Ще се включат и представителните ни групи с част от нашия..

публикувано на 19.04.19 в 16:05

Пъстър Лазаровден в Етнографския музей - Бургас (снимки)

Напевът „Отвори чемшир порти, невясто, че да влязат лазарки!“ огласи бургаските улици. Малките лазарки от СУ „Епископ Константин Преславски“, водени от своите учителки Мая Скочева и Божидарка Койчева пресъздадоха обичая лазаруване в двора на етнографския музей. Стопанката на дома, посрещна малките лазарки, а те пяха и наричаха за здраве и..

публикувано на 19.04.19 в 15:10
архив

Артистични резиденции и как се случва изкуството в Югоизточна Европа?

„Мобилност и артистични резиденции на артисти в Югоизточна Европа“ това е темата на международна конференция, която се е провела преди дни в Любляна, столицата на Словения. Тя е организирана от танцова мрежа „Номад“, която свързва артисти и организации работещи в областта на съвременния танц. Участвали са представители на общини и на свободната..

публикувано на 19.04.19 в 13:14