Над 30 ученици гостуваха на бургаски съдилища

Апелативен съд – Бургас и Административен съд – Бургас посрещнаха над 30 бургаски ученици за „Деня на отворените врати“. Съвместната инициатива се реализира за трета поредна година, като целта й е учениците да получат представа за двете съдилища на територията на Бургаската съдебна палата и да се запознаят на място с видовете дела, които те разглеждат.

Гости на двете институции бяха над 30 ученици от 10 клас, на ПГРЕ “Г.С.Раковски“ в града. Те присъстваха на съдебно заседание в Административен съд – Бургас по дело, образувано по жалба на гражданин срещу издаден административен акт от Пътна полиция за шофиране без книжка. По време на срещата в Апелативния съд на Бургас, системният администратор Павел Фурнаджиев демонстрира пред учениците системата завидеоконферентна връзка. Съгласно Конвенцията за взаимопомощ понаказателни въпроси между държавите членки и в съответствие с договорана ЕС, съдебни органи  и на друга държава могат да поискат провежданетона видеоконферентна връзка за разпит на лице, което е свидетел, обвиняемили вещо лице в наказателно производство и се намира на територията на Република България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици посетиха Районната прокуратура в Несебър в Деня на отворени врати

Ученици от несебърското СОУ „Любен Каравелов“ станаха част от „Деня на отворените врати“, който ежегодно се провежда в магистратурата. Тази година инициативата премина под надслов – „Как да защитим правата си чрез съдебните институции“. Проявата съвпада с честването на 140-годишнината от приемането на първата българска Конституция –..

публикувано на 18.04.19 в 13:40

Двама инспектори от БАБХ - Бургас на съд за взимане на подкуп

Бургаската окръжна прокуратура предаде на съд двама служители на Областната дирекция по безопасност на храните, обвинени в корупция. Процесът срещу тях започва година и седем месеца, след като двамата бяха задържани с белязани банкноти в Стария Несебър. Обвинението твърди, че те притискали собственик на ресторант да им плати, за да не го..

публикувано на 17.04.19 в 17:40

Бургаски журналисти участваха в симулиран съдебен процес

Симулативен съдебен процес се проведе в Бургаския съд. Събитието беше по повод Деня на Българската конституция и празник на юриста. Организатори бяха Окръжен съд – Бургас съвместно с Районен съд – Бургас. В ролите на съдия, прокурор, защитници, страни и подсъдими по делото бяха 14 журналисти от 9 регионални медии. Най-голямата съдебна зала..

публикувано на 17.04.19 в 11:37

Заради тежките пътни инциденти започват нови проверки

Пътна полиция започва масови проверки заради сериозните катастрофи в последните дни. “Целта на проверките са  обезопасителните колани и използване на детски системи в автомобилите и правилното използване на детските седалки в автомобилите. Също така, поради стартирането на новия мотосезон сериозно ще бъде засилен и контролът върху мотоциклетистите“,..

публикувано на 16.04.19 в 16:26

Съдът в Сливен ще заседава по дело за производство на синтетична дрога

В сряда Окръжният съд в Сливен ще заседава по дело срещу наркоразпространител,  обвинен в производство и държане с цел разпространение на метамфетамин. В началото на юли миналата година в Сливен той е продал на мъж метамфетамин на стойност 9 лева. Той е с обвинение и за това, че ден след задържането му, на 4 юли в сливенското село Камен,  в съучастие с..

публикувано на 16.04.19 в 15:32

Панайот Рейзи е отстранен от кметския пост окончателно

Специализираният наказателен съд отстрани окончателно от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи. Причината е, че може да повлияе на свидетелските показания по разследването срещу него за финансови злоупотреби в размер на 2 млн. лева. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Отстранена е от длъжност и главната счетоводителка на..

публикувано на 16.04.19 в 14:39
Панайот Рейзи

Спецсъдът заседава днес по делото срещу Панайот Рейзи

Специализираният наказателен съд ще заседава днес по делото срещу Панайот Рейзи . На предишното заседание кметът и главният счетоводител на общината Златка Мусева бяха отстранени от длъжност. Според прокуратурата Рейзи и Мусева в съучастие с друг човек са източили близо 2 милиона лева от общинския бюджет. 

публикувано на 16.04.19 в 08:21