Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговор на Енчо Рачев, автор на стенописа на Кольо Фичето

Във връзка с обвиненията, които бяха отправени, спрямо Енчо Рачев, автор  на стенописа на Кольо Фичето на фасадата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура  и геодезия  публикуваме отговора му без редакторска намеса:

"В цял свят авторското право почива на едни и същи принципи. В цял свят авторското право цели да защити интересите на автора, да съхрани автентичността на творбата. 

В конкретния случай имаме един стенопис, изграден на стената на едно от най - реномираните учебни заведения - Професионалната гимназия по строителство и архитектура. 

Нормалното отношение е такова на благодарност към автора. Тази творба не просто е на стената на училището, а тя е емблематична за него, използва се като негова емблема. Вместо да се каже най - нормално "Благодаря", започва да се упраква автора, че имал претенции. Всички знаем, че творбите са рожбите на техните автори. Кой не би се погрижил за рожбите си? Кой би останал безразличен? Най - адекватното поведение е проявата на загриженост от страна на автора как ще бъде изпълнена реставрационната дейност. За това са били неговите претенции. 

В строителният техникум се обучават бъдещи творци. Какво е посланието към тях като отношение към авторското право, на каквото ще бъдат носители и самите те (например от един архитект)? 

Има една творба, която трябва да бъде спасена и трябва да се спази закона. Възстановяването на стенописа не е безвъзмездно. Свързано е с материали, труд, средства, време, енергия, знания за специфична техника "сграфито". Никой не поставя въпрос, обаче, какво става със средствата, които ще останат за Дружеството на художниците, т.е. там се приемат нещата нормално. Но се хвърлят тежки упреци към авторана творбата. 

Т.е. в момента едната страна в преговорите се обръща и започва да използва общественото мнение, за да оправдае допуснатата грешка. Защото инициативата, каузата е много добра, но в крайна сметка е облечена в грешен подход като се сключва договор с Дружеството на художниците, а не с автора. Именно с оглед на благородната кауза, автора прие компромиса да се съобрази със сключеният до момента договор, но поиска да бъде включен в него, за да консултира проекта с гаранции, че неговите напътствия ще бъдат точно спазени, за да може да се извърши същинска реставрация на стенописа. 

С изнасянето още повече на преговорите в публичното пространство между страните силно се нарушава доверието. А всичко е въпрос на доверие. То е нарушено тръгвайки от едно незнание на една от страните и сключвайки договор с неправилна страна. Целта на автора е да се възстанови това доверие, да се върнат нещата в равновесие. Въпроса не е да се излага всичко в медиите, а да има преговори, да се разговаря, за да се намери общата, пресечната точка. 

Защото в крайна сметка, в момента синът на автора (който води преговорите от негово име предвид на възрастта му) е с инсулт в болница от 6 Май т.г. Това ли е цената, за да оправдаем правотата си, да оправдаем грешка. През цялото време никой не е искал нищо повече освен да се реставрира възможно най - качествено творбата. До последно не е представена ясна технология от сстрана на Дружеството на художниците, за да може автора да се ориентира и да заеме точна позиция. Нито е представена и количествено - стойностна сметка (също би дала информация за материалите - вид, количество и оттам донякъде би внесла яснота за технологията която възнамеряват да използват Дружеството на художниците). Вместо това акцента се изнася върху парите , които искал автора като изцяло се пренебрегва в същност действителните му стремежи да обезпечи най - добрата реставрационна дейност на творбата си - като получи яснота за лицето, което ще извършва работата, за технологията, която ще използва, владее ли техниката "сграфито", какви материали ще се вложат, какво количество, как ще се разположи във времето, как ще се извършват консултациите от негова страна, какви ще са гаранциите за приемане на указанията му и др. п. - все адекватни въпроси."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Петя Христова представи изложба от стъкло в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART  своята самостоятелна изложба „Иконите и стъклото“  представи художничката Петя Христова.  Изложбата на Петя Христова, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в арткалендара на Ямбол,  тъй като е обърната изцяло към декоративното изкуство, подчерта..

обновено на 03.05.24 в 09:03

Божана Славкова за поезията и каузите, които си струват

Първата българка, лауреат на Международния поетичен конкурс "Мили Дуели" (Mili Dueli), ще гостува в Дома на писателя на 8 май от 18.00 часа. Божана Славкова спечели конкурса в конкуренция на над 700 автори от повече от 100 страни. Участието в конкурса е протекло на няколко етапа, уточни тя и посочи за стихотворението „Дървото с..

обновено на 02.05.24 в 15:48

Трио "Deja Vu" представиха първия си албум пред бургаска публика

Бургаските музиканти от „Déjà vu” представиха първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието бе на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“.  Албумът включва 15 песни. За емоцията от дебютния албум и срещата с родната публика Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков споделиха: "Голямо вълнение, сбъдната мечта и..

обновено на 02.05.24 в 13:37

Captain Hollywood Project се присъединяват към SPICE Music Festival

В програмата на  SPICE Music Festival 2024  (2 и 3 август 2024 ) се присъединяват и  Captain Hollywood Project . Тони Доусън – Харисън, известен като Captain Hollywood е един от първите брейкденс артисти в Европа, успял да достигне първите места в класациите като самостоятелен артист, без каквато и да е помощ от звукозаписна компания. Музикант,..

публикувано на 02.05.24 в 10:51

Монетното съкровище от с. Синеморец се завърна в Историческия музей в Царево

Монетното съкровище от село Синеморец се завърна в трезора на Общинския исторически музей в Царево, съобщиха от общината. Близо половин година то бе част от изложбата „Сребърна Тракия“, която включва над 1700 експоната от 18 български музея. Тя беше една от най-големите изложби по брой експонати и представителност и беше представена  в..

обновено на 02.05.24 в 09:52
Маестро Йордан Дафов (в средата) ще застане на диригентския пулт за Великденския концерт на бургаската опера.

Вагнер и Бетовен във Великденския концерт на Държавната опера в Бургас

Произведения на Рихард Вагнер и Лудвиг ван Бетовен ще звучат тази вечер във Великденския концерт на Държавната опера в Бургас. Началото му е в 19 часа, а зад диригентския пулт ще застане носителят на наградата "Златен век" на Министерството на културата маестро Йордан Дафов. Първа в програмата е "Нюрнбергските майстори певци" - единствената от зрелите..

публикувано на 02.05.24 в 09:10

Трио „Déjà vu” представят първия си самостоятелен албум в родния Бургас

Бургаските музиканти от „Déjà vu” ще представят първия си самостоятелен албум „Път към върха". Събитието ще се състои на 1 май /сряда/ от 17:30 часа на откритата сцена в Експозиционен център „Флора“. Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков от вокалното трио са подготвили незабравима вечер за бургаската публика. Албумът „Път към върха”..

обновено на 01.05.24 в 10:06