Задържаха под стража Гюлсевен Шукри

Задържаха под стража 53-годишната Гюлсевен Шукри. Преди седмица бургаският съд трябваше да потвърди или отхвърли искането на прокуратурата за тази мярка. А поради неявяването ѝ в съда, това се случи днес. Тя е с параноидна шизофрения, постъпила е с тази диагноза в лечебно заведение в Търговище. Това каза адвокатът ѝ. Според него, издирваната жена е имала преди 5 години и опити за самоубийство. 

„Болна съм, трябва да се лекувам“ – това бяха първите думи на Гюлсевен Шукри, доведена принудително от съдебна охрана. За епикризата, с която е била изписана рано тази сутрин, обявената за общодържавно издирване през април жена, обяснява защитата ѝ – адвокат Иво Ханджиев:

"Диагнозата ѝ е параноидна шизофрения. Настанена е в здравно заведение в Търговище, в началото на 2 май. Заведена е там от свои близки. Тези състояния са ѝ от 5 години. Не е лекувана. Възможно е, действията на Шукри да са били поради заболяването..."


Оказва се, по думите на адвокат Ханджиев, че Гюлсевен е правила и преди пет години няколко неуспешни опита за самоубийство. Напълно е възможно още тогава, тя да не е осъзнавала за действията си.  Прокурорът  Ангел Ангелов е категоричен, че тази мярка "задържане под стража", има за цел само едно, да помогне на обвиняемата, защото ако тя е с диагноза параноидна шизофрения, то тя е опасна както са себе си, така и за околните, трябва да се лекува: 

"За делото е важна експертизата. дали обвиняемата е вменяема или не. Това не означава, че ако някой е болен, следва да бъде оправдан за всяко престъпление, което е извършил. В случая става дума за един системен извършител на дребни кражби, на чуждо имущество, от всякакви места. съдътг трябва да прецени да лицето следва да носи наказателна отговорност. Не може да не вземем отношение и да оставим някого по улиците да краде непрекъснато, при това в цялата страна. Извършвала е кражби на дрехи, лични вещи, пари. Обвиняемата има вече една осъдителна присъда, условна, с 4 годишен изпитателен срок. тези престъпления, които ги е извършила сега, са именно в този изпитателен срок. Да не говорим, че в такива случаи държавата е длъжна да я лекува, когато тя е задържана. или търпи наказание..."  

Самата Гюлсевен Шукри получи нервна криза, в съдебната зала, след като разбра, че няма да бъде освободена под домашен арест, за времето в досъдебното производство. Наложи се съдебна охрана да я изнесе на ръце. Предстои изготвянето на съдебно психиатрична експертиза. 


Чуйте повече в репортажа на Свобода Атанасова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста Теньо Енчев, обвинен за убийството на приятелката си в Айтос

Обвиненият за убийството на приятелката си в Айтос Теньо Енчев остава в ареста. Пред Бургаския окръжен съд той посочи, че иска най-тежката мярка, защото съжалява за случилото се. 27-годишният мъж беше задържан, след като нанесе побой на 19-годишната Ивета в дома, където двамата са живеели на семейни начала. По време на заседанието стана ясно, че..

публикувано на 19.06.18 в 17:02

Окръжна прокуратура протестира присъда за убийство в Несебър

Окръжна прокуратура – Бургас протестира наложеното наказание от общо 7 години, при първоначален „строг“ режим за убийство извършено в Несебър преди 2 години. На 17.04.2016 г., около 20.30 часа, подсъдимият, извършил непристойни действия, като грубо и дръзко нарушил обществения ред. Той стрелял с огнестрелно към палмово растение в присъствието на..

публикувано на 19.06.18 в 12:48

Окръжната прокуратура поиска „задържане под стража“ за убиеца на жена в Айтос

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Теньо Енчев, обвинен за убийството на жената, с която живеел в Айтос. С особена жестокост умишлено е умъртвил жената в събота вечер, като й нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата, следствие на..

публикувано на 19.06.18 в 11:48

Трима души са пострадали при тежка катастрофа по пътя Руен - Билка

Трима души са пострадали при тежка катастрофа по пътя между селата Руен и Билка, съобщиха от полицията. Причината е, че 56 годишният шофьор на автомобила с турска регистрация е загубил контрол и се е блъснал в крайпътната мантинела. Пострадали си 49-годишна жена, която е с травма в коремната област, 17-годишно момче с травма на левия глезен и..

публикувано на 19.06.18 в 10:26

Над 6 000 спортни облекла с фалшиви марки задържаха на Митница Бургас

6 040 спортни облекла с лого на 5 световни марки са задържани на Митница Бургас заради нарушени права върху интелектуална собственост. Стоката е намерена в товарен автомобил, който е превозвал платове и облекла от Турция за Полша, съобщиха от Агенция Митници. При проверката, митническите служители установяват, че 31 от колетите в камиона съдържат..

публикувано на 19.06.18 в 09:25

Повдигнаха обвинение на мъжа, пребил приятелката си в Айтос

27-годишният мъж, който преби приятелката си в Айтос , е обвинен в умишлено убийство. 19 – годишното момиче почина след нанесения побой в дома, където двамата са живеели на семейни начала. В момента мъжът е задържан за 72 часа. Предстои Бургаската окръжна прокуратура да внесе искане за постоянното му задържане. За подобно престъпление законът..

публикувано на 18.06.18 в 11:55

Велосипедист е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил в Поморие

Велосипедист е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил в Поморие, съобщават от полицията. Загиналият е 71-годишен руснак, който живее у нас. Той е откаран незабавно в Бургаската болница, където по-късно умира от получените наранявания. Причините за инцидента са неясни, образувано е досъдебно производство

публикувано на 18.06.18 в 09:50