Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николчев: Няма преместваеми дискотеки

Георги Николчев
Снимка: zonaburgas.bg

Не може да има ресторанти и дискотеки по плажовете, които да се водят преместваеми обекти. Това коментира пред БНР – Бургас Георги Николчев, експерт в сферата на туризма и съветник на вицепремиера Валери Симеонов. Законът е еднакъв за цялото Черноморие, но за заведенията около Какао бийч, нарушенията са най-фрапиращи, затова и Симеонов подаде сигнал до прокуратурата.

„На плажа може да бъдат поставени преместваеми обекти само като заведения за бързо обслужване. A заведенията за бързо обслужване са регламентирани, както в Закона за туризма, така и в неговата наредба, където са изброени. Те са снек – бар, бистро, фаст – фууд и закусвалня. Никакви нощни барове, никакви ресторанти и т.н. Най-фрапиращият случай по цялото Черноморие, е Какао, тъй като там наистина се води строеж“

В Закона за устройство на територията е уточнено, че ако в едно заведение има между 200 и 1000 души, то се води трета категория строеж, подчерта Георги Николчев.

Относно проверките за прекомерен шум, които ще бъдат извършвани и през тази година, той посочи, че няма нищо необичайно, защото и сега в закона е забранено. Музика не може да се чува от открити заведения след 23 ч., но досега институциите са си затваряли очите. Изключение може да се допуска за обществени прояви, посочи Николчев:

„Вътре, в закона, изрично е упоменато, че при обществени мероприятия, са разрешени с решения на кмета. Но не може всяка вечер да има разрешителни за такива концерти. Даже, по една телевизия, гледах един DJ, който в Европа гостува често и той каза: Да, аз навсякъде съм участвал, но в Испания, във Франция, се знае – 23 ч. се спират всички тези концерти, които правим“

Това няма да доведе на отлив на туристи, категоричен е Георги Николчев. Т. нар. парти – туристи, които идват от западните държави, са не повече от 4 – 5% от всички, които ни посещават.

Подробности по темата можете да чуете в прикачените файлове.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09

Полицаи глобиха таксиметров шофьор за неправилно паркиране

След сигнал за блокиран тротоар на бургаската улица “Гладстон” от неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки таксиметров автомобил, служители от сектор “Пътна полиция” се самосезираха. Те издириха водача, който се оказа, че е на  55 години, от Бургас.  Шофьорът е получил от полицаите фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение и му е..

публикувано на 19.04.24 в 16:47

Засякоха над 80 нарушения на скоростта за няколко часа в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10:00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения.  Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни членки на ЕС. До момента са заснети 548 клипа с превишаване на скоростта в областта. Най-високата..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Полицията задържа пиян поморийски шофьор и иззе колата му

Полицията в Поморие задържа снощи пиян шофьор, който отказал да даде кръв за химичен анализ, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас. Дрегерът е показал концентрация на алкохол в кръвта 1.96 промила.  57-годишният помориец е задържан за 24 часа, а автомобилът му - "Шкода Октавия", с бургаска регистрация - е иззет. Образувано е бързо производство...

публикувано на 19.04.24 в 08:28

Полицейският участък в Камено отново е районно управление

Полицейският участък в Камено отново стана районно управление, съгласно заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и по предложение на директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. През юни 2022 година управлението беше преобразувано в полицейски участък. Днес бе направено откриването му, а на него присъстваха..

публикувано на 18.04.24 в 14:59