Приключиха образователни лекции на магистрати пред бургаски ученици

С темата за разделението на властите според Конституцията на Република България; функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система, приключи цикъла от образователни лекции, които изнасяха съдии, прокурори и следователи пред бургаски ученици. Те бяха част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Последната лекция за тази учебна година изнесе окръжният съдия Симеон Михов пред десетокласници на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“. Ученици от гимназията ще посетят и открити съдебни заседания до края на месеца.

През тази учебна година магистрати съвместно от Окръжен и Районен съд и Окръжна и Районна прокуратури представяха пред ученици от пет бургаски гимназии правни теми, които вълнуваха младите хора. Лекторите успяха да изнесат 45 образователни урока. Учениците имаха възможност да посетят открити съдебни заседания, да се запознаят със структурата на Съдебна палата – Бургас, да се докоснат до същността на правото. Окръжен и Районен съд – Бургас организираха и конкурс за есе и рисунка на правни теми. Предстои да станат ясни призьорите в своеобразната инициатива, провокация към детското въображение и мисъл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Пенев остава в ареста заради запалените валяци

 Бургаският апелативен съд потвърди  решение на Окръжния съд  и остави в ареста Николай Пенев. Той  е обвинен  за палежа на  два валяка. Нанесените щети заради инцидента на бул. „Захари Стоянов“ са  409  500 лева.  Съдиите прецениха от събраните до момента доказателства , че има  вероятност Пенев да е извършил престъплението, за което е обвинен. В тази..

публикувано на 17.05.19 в 14:10

Бургаският съд ще реши дали да остане в ареста издирвана от Интерпол рускиня

 Окръжният съд в Бургас ще гледа искане от административния ръководител на Окръжна прокуратура в Бургас за вземане на мярка „Временно задържане“ спрямо руска гражданка. Тя е  била задържана във връзка с обявяването й за международно издирване от Интерпол, с цел арест и екстрадиция в Руската Федерация, за осъществени три престъпления измама в особено..

публикувано на 17.05.19 в 12:23

Обвиненият в подпалването на строителна техника обжалва "постоянния арест"

Обвиненият в палежа на строителна техника в "Меден рудник" обжалва наложената му мярка "постоянен арест". Той бе задържан за опожаряването на два валяка, които са собственост на частна фирма, извършваща ремонта по бул. "Захари Стоянов".  Машините са напълно изгорели и е имало опасност пожарът да се разпростре и върху останалата строителна техника...

публикувано на 17.05.19 в 09:54

Представиха експертизи във връзка с взривовете край Петолъчката

В Ямболския районен съд за пореден път се гледа делото за взривовете в базата за утилизация край пътен възел Петолъчката. При експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и бяха нанесени щети за над 60 млн. лева. Експертиза за условията на работа в базата  за  унищожаване на боеприпасите беше представена днес  пред съда. Според..

публикувано на 16.05.19 в 16:39
Изабела Степанян и Свилен Киров

Изабела Степанян, която от 23 години е заключена на „терминала“ на летище България

23 годишна жена, родена в Бургас и завършила образованието си тук, не съществува за държавата. Изабела Степанян е дете на арменци, дошли в морския град през 1994 г. и до ден днешен не може да си извади документи за самоличност. Изабела е завършила образованието си в Бургас, но не може да го докаже, защото не може да получи..

публикувано на 16.05.19 в 14:01

Приключи издирването на 16-годишната Патрисия, прибра се у дома

16-годишното момиче от "Меден рудник", което бе обявено за издирване от бургаската полиция, се е върнало у дома. Това потвърди нейната майка и директорът на помощното училище, където е ученичка. Припомняме, че  Патрисия бе напуснала дома си около 20.00 часа снощи и не се бе прибрала. Разтревожените родители подадоха сигнал до полицията. 

публикувано на 16.05.19 в 13:29

Издирват 16-годишно момиче от "Меден рудник"

ОД на МВР Бургас обявява за издирване 16-годишната Патрисия Благоева Матеева от бургаския комплекс "Меден рудник". Малко след 20.00 ч. момичето е излязла от дома си и не се е прибрала.  От полицията призовават гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Патрисия Матеева да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото..

публикувано на 16.05.19 в 12:46