Приключиха образователни лекции на магистрати пред бургаски ученици

С темата за разделението на властите според Конституцията на Република България; функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система, приключи цикъла от образователни лекции, които изнасяха съдии, прокурори и следователи пред бургаски ученици. Те бяха част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Последната лекция за тази учебна година изнесе окръжният съдия Симеон Михов пред десетокласници на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“. Ученици от гимназията ще посетят и открити съдебни заседания до края на месеца.

През тази учебна година магистрати съвместно от Окръжен и Районен съд и Окръжна и Районна прокуратури представяха пред ученици от пет бургаски гимназии правни теми, които вълнуваха младите хора. Лекторите успяха да изнесат 45 образователни урока. Учениците имаха възможност да посетят открити съдебни заседания, да се запознаят със структурата на Съдебна палата – Бургас, да се докоснат до същността на правото. Окръжен и Районен съд – Бургас организираха и конкурс за есе и рисунка на правни теми. Предстои да станат ясни призьорите в своеобразната инициатива, провокация към детското въображение и мисъл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повдигнаха обвинение на мъжа, пребил приятелката си в Айтос

27-годишният мъж, който преби приятелката си в Айтос , е обвинен в умишлено убийство. 19 – годишното момиче почина след нанесения побой в дома, където двамата са живеели на семейни начала. В момента мъжът е задържан за 72 часа. Предстои Бургаската окръжна прокуратура да внесе искане за постоянното му задържане. За подобно престъпление законът..

публикувано на 18.06.18 в 11:55

Велосипедист е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил в Поморие

Велосипедист е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил в Поморие, съобщават от полицията. Загиналият е 71-годишен руснак, който живее у нас. Той е откаран незабавно в Бургаската болница, където по-късно умира от получените наранявания. Причините за инцидента са неясни, образувано е досъдебно производство

публикувано на 18.06.18 в 09:50

Млада жена е пребита до смърт в Айтос

19 – годишната айтозлийка е починала след нанесен побой. 27-годишен софиянец, криминално проявен, е задържан като извършител на престъплението, съобщиха от полицията. Двамата живеели на семейни начала и имат дете на 2 год. и 8 месеца. Сигналът за откритата в безсъзнание млада жена е подаден в полицията снощи към 20.25 мин. Тя е била с..

публикувано на 17.06.18 в 11:00

Правилата за защита на личните данни във фокуса на Национална конференция на адвокатурата в Сливен

Правилата за защита на личните данни бе фокусът на вниманието на Пролетната национална конференция на българската адвокатура, която се провежда в Сливен.  Адвокати от цялата страна коментираха възможностите и ограниченията, които дава  "Общият регламент за защита на данните. Регламент на ЕС 2026/679 и адвокатурата". „Мисия на надзорните..

публикувано на 17.06.18 в 08:36
снимката е илюстративна

Кола се запали на магистрала "Тракия"

Кола се самозапали на магистралата, на входа на Бургас, информират от Фейсбук групата „Шофьори Бургас“. Няма пострадали, шофьорът и пътниците са успели да излязат от нея навреме. Инцидентът стана на по-малко от 2 километра преди края на магистралата.

публикувано на 16.06.18 в 13:55
Николай Нанков

Нанков: Дискотеките на Какао бийч са законни

Има констатирани нарушения по трите плажа в Слънчев бряг, свързани с изграждането на незаконни обекти. Това е показала проверка на регионалното министерство, след сигнал на вицепремиера Симеонов. Това каза в Поморие ресорният министър Николай Нанков.   Ще уведомя министър Ангелкова за нарушенията, обясни той и уточни „Отделно, имаме..

публикувано на 16.06.18 в 10:05

Турция отново иска да съди български граничари

Призовки за показания по случая за застрелян турски бракониер получиха бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов. Наказателното производството от българска страна е прекратено, но от турска продължава. Наказателното производство спрямо българските граничари е прекратено, но от турска страна то..

публикувано на 15.06.18 в 14:54