Приключиха образователни лекции на магистрати пред бургаски ученици

С темата за разделението на властите според Конституцията на Република България; функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система, приключи цикъла от образователни лекции, които изнасяха съдии, прокурори и следователи пред бургаски ученици. Те бяха част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Последната лекция за тази учебна година изнесе окръжният съдия Симеон Михов пред десетокласници на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“. Ученици от гимназията ще посетят и открити съдебни заседания до края на месеца.

През тази учебна година магистрати съвместно от Окръжен и Районен съд и Окръжна и Районна прокуратури представяха пред ученици от пет бургаски гимназии правни теми, които вълнуваха младите хора. Лекторите успяха да изнесат 45 образователни урока. Учениците имаха възможност да посетят открити съдебни заседания, да се запознаят със структурата на Съдебна палата – Бургас, да се докоснат до същността на правото. Окръжен и Районен съд – Бургас организираха и конкурс за есе и рисунка на правни теми. Предстои да станат ясни призьорите в своеобразната инициатива, провокация към детското въображение и мисъл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва делото срещу Борислав, убил с ритници сестра си

Делото срещу Борислав Стоянов, който е подсъдим за смъртта на сестра си ще се гледа днес в Окръжен съд - Бургас. Мъжът, според обвинението, я е ритал в корема,  разкъсал черния ѝ дроб и жлъчния мехур след възникнал спор между двамата. Въпреки спешната намеса на лекарите, тя починала. Срещу 55-годишния Стоянов, е повдигнато обвинение за  умишлено..

публикувано на 19.10.18 в 08:45

Трима айтозлии са задържани за побой, млад мъж е с комоцио

Трима айтозлии са задържани за побой над 28 - годишен мъж също от Айтос. Побоят е станал след полунощ на на 18-ти октомри в района на улица “Бяло море”.  Oбразувано e досъдебно прозводство за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди, за срок до 24 часа са задържани тримата  криминално проявените айтозлии - Е.Е., 22-годишен, А.И., 32..

публикувано на 19.10.18 в 07:17

Променят нормативна уредба за по-голям контрол в опазването на горските територии

„Вие сте стопаните на горските територии и най-добре познавате проблемите в тях. Необходимо е още по-активно взаимодействие между държавните предприятия и регионалните дирекции по горите, за да се намерят нови и конструктивни решения, които да имат най-голям ефект в опазването на българските гори". Това заяви министър Румен Порожанов на работно..

публикувано на 18.10.18 в 16:22

Земеделци в областта не са подали декларации в НАП за 4 млн.лв субсидии

Над 1000 земеделци от Бургаска област, получили субсидии през миналата година, са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от Националната агенция за приходите в последния месец. Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на..

публикувано на 18.10.18 в 15:06

Заради следствен експеримент затварят Ришки проход в събота за 2 часа

На 20 октомври - събота, от 12 ч. до 14 ч. ще бъде спряно движението на всички превозни средства през Ришкия проход - път II-73 Шумен - Карнобат. Ограничението е по искане на „Пътна полиция“ - Шумен и Окръжна прокуратура - Шумен за извършването на следствен експеримент при 23-ти километър в близост до кръстовището за Смядово. Алтернативните..

публикувано на 18.10.18 в 14:23

Отвориха пътя между Братово и „Горно Езерово“ след катастрофата (обновена)

Пътят между село Братово и квартал „Горно Езерово“ вече е отворен, казаха за БНР Бургас от Пътна полиция. Малко по-рано  участъкът бе затворен заради катастрофа между два автомобила. В пътния инцидент няма тежко пострадали, един мъж на 41 години се е оплакал от болки в главата. 

обновено на 18.10.18 в 13:12

РИОСВ: Строителството на скалите в "Германката" е допустимо

Строителството на двете вилни сгради на скалите в местността „Германката“ е допустимо, казаха за БНР – Бургас от екоинспекцията. Инвестиционното намерение за това е постъпило при тях през януари т.г. Имотът попада в защитената местност "Колокитa", във втората ѝ зона, която е многофункционална, уточни Детелина Иванова от екоинспекцията:..

публикувано на 18.10.18 в 12:14